Formgivaren: Mynt med avrättningsscen firar inte inbördeskriget

Ilkka Suppanen som formgett det jubileumsmynt som visar när sju röda krigsfångar arkebuseras under inbördeskriget säger att syftet inte vara att fira inbördeskriget.

Designern ville visa finländare som avrättas för att det bäst förtäljer hurdant inbördeskriget var.
25.04.2017 18:25 UPPDATERAD 25.04.2017 20:01
Med motivet – där man ser en skjuten krigsfånge medan ytterligare sju väntar på att bli avrättade – ville Suppanen visa att Finland tog sig igenom den svåra tid som inbördeskriget var.
– Jag valde medborgarkriget som motiv för myntets ena sida. Det gjorde jag för att medborgarkriget berättar om den största utmaningen under perioden 1917-1939, och om hur man återhämtar sig från det, säger Suppanen i ett pressmeddelande från Myntverket.
Originalbilden, tycker Suppanen, är den av alla bilder från den tiden, som tydligast visar hurdant inbördeskriget var. Enligt Arbetararkivet är bilden i fråga troligen iscensatt, en praxis som var vanlig under inbördeskriget.
På myntets andra sida skulle Olympiastadion, som stod klar 1938, präglas.
Framtoningen på de fem planerade mynten, som finansministeriet återkallade under tisdagskvällen, var Ilkka Suppanens egen syn på årtiondena då Finland blev självständigt.
Formgivaren bekantade sig ordentligt med ämnet och var i kontakt med flera experter innan han formgav mynten. På varje mynt ville han visa två olika sidor av åren efter självständigheten. På ena sidan visas prestationerna, och på den andra sidan utmaningarna och svårigheterna från samma årtionde.
Serien med mynt skulle visa att vi kan möta vår historia genom att titta både på prestationerna och svårigheterna.

ANDRA LÄSER