Viking Line inleder omställningsförhandlingar nästa vecka – 23 personer kan sägas upp

Högst 23 personer väntas bli uppsagda i samband med Viking Lines omställningsförhandlingar.

Viking Lines Cinderella i Stockholms skärgård.
Anna Korkmananna.korkman@hbl.fi
02.02.2023 19:55
Viking Line inleder omställningsförhandlingar som påverkar landpersonalen i Sverige och Finland.  
Enligt Viking Lines informationsdirektör Johanna Boijer-Svahnström kan förhandlingarna leda till att max 23 anställda blir uppsagda samt kan det innebära ändringar i anställningsvillkoren för 61 personer.
– Den främsta orsaken till förhandlingarna är att omfattningen av vår verksamhet har minskat. Just nu har vi fem fartyg i trafik och innan pandemin hade vi sju fartyg i trafik, säger Boijer-Svahnström.
Viking Line har sålt flera av sina äldsta fartyg under de senaste åren. I oktober sålde Viking Line fartyget Amorella och i december blev det klart att Rosella säljs. Året innan, 2021, bytte också den långvarige Stockholmsbåten Mariella ägare då den såldes till Medelhavet.
Läs också: Kapten Rune Fellman styrde Amorella i tjugo år: ”Bra att hon får fortsätta – andra fartyg i hennes ålder går till skroten”
Samtidigt har passagerarna blivit färre under åren efter att coronapandemin utbröt.
– I fjol hade vi fem miljoner passagerare medan antalet före pandemin låg på mellan 6,3 och 6,5 miljoner passagerare, säger Boijer-Svahnström.
Viking Lines omställningsförhandlingar inleds på onsdagen nästa vecka och beräknas pågå i sex veckor. Personalen i Estland berörs inte av förhandlingarna.
– De berörs inte eftersom verksamheten inte har försvunnit där, vi har kvar vårt fartyg mellan Finland och Estland.
Senast Viking Line genomgick omställningsförhandlingar som påverkade lands-och sjöpersonalen var 2020. Förhandlingarna resulterade då i att personalen 180 tjänster försvann varav 70 personer erbjöds nya tjänster och arbetsvillkor.
– Sammanlagt är vi nu 400 anställda på landsidan, och vi talar om max 23 uppsägningar, så det är ändå inte en alltför stor mängd. Men det är klart att det är beklagligt, säger Boijer-Svahnström.
Taloussanomat var först ute med nyheten. 

ANDRA LÄSER