Poliser misstänks ha överlämnat hemligstämplade dokument till högerextremister

I över ett års tid har en omfattande förundersökning pågått där flera anställda inom säkerhetsbranschen varit föremål för utredning. Resultatet av förundersökningen är att bland annat tre poliser står misstänkta för brott.

Sammanlagt tre poliser misstänks för brott mot tjänstehemlighet.
Centralkriminalpolisen och åklagarmyndigheten är klara med en förundersökning som har koppling till extremhögern.
I centrum för utredningen finns en grupp personer som har arbetat inom säkerhetsbranschen och som har haft en positiv inställning till högerextremistisk ideologi.
Utredningen har pågått i över ett år.
Enligt åklagarmyndigheten står nu tre poliser misstänkta för brott mot tjänstehemlighet. Dessutom misstänks en av dem för brott mot tjänsteplikten. Utöver dem misstänks tre personer för anstiftan till brott mot tjänstehemlighet och en person som arbetar inom polisförvaltningen för brott mot tjänstehemlighet.
– Det handlar om en person som har arbetat som väktare inom polisen, säger undersökningsledare och distriktåklagare Heikki Stenius vid Västra Finlands åklagardistrikt.
Förundersökningen tyder på att poliserna har överlämnat hemligstämplade uppgifter till en grupp högerextremister.

Exceptionellt fall

I den del av förundersökningen som har letts av Centralkriminalpolisen misstänks en person för skjutvapenbrott och en annan för skjutvapenförseelse. Misstankarna gäller hur licenserade vapen har förvarats.
Kriminalkommissarie Sanna Springare vid Centralkriminalpolisen säger i ett pressmeddelande att det handlar om exceptionella brottsmisstankar eftersom också poliser står misstänkta.
"Med ett effektivt samarbete har vi lyckats samla in viktig information om yttersta högern som fenomen och vidta åtgärder för att förebygga eventuella brott", säger Springare som lett undersökningen tillsammans med distriktåklagare Heikki Stenius.
Fallet har överlämnats till Södra Finlands åklagardistrikt för åtalsprövning.
ANDRA LÄSER