Högtryck i bikupan

Den nya långfilmen om det bekanta biet Maya är en trevlig överraskning.

Biet Maya försöker rädda honungsskörden tillsammans med sina vänner.

ANIMATION/BARN

Biet Maya – På nya honungsäventyr
Regi: Alexs Stadermann och Noel Cleary. Manus: Fin Edquist, Waldemar Bonsels m.fl. Dubbat till finska och svenska.
Det är inte länge sedan animationsfilmen var en strikt amerikansk affär, eventuellt med undantag för sedelärande östeuropeiska bidrag.
Så inte längre. Ta till exempel Biet Maya som är en i huvudsak tysk produktion, förvisso med en mer eller mindre universell karaktär. Så blir det mycket "tillsammans är stark" och "alla får vara med" – hur sött och sympatiskt som helst.
Maya, bekant från såväl filmer som tv-serier, är den mer än lovligt pigga virvelvinden som har en tendens att jämt och ständigt göra bort sig. Talande är att när drottning Katarina från Surrtropolis – tänk stora stygga Helsingfors, här på kant med Sibboborna – hotar att lägga beslag på sommarens honungsskörd är Maya där för att protestera.
Dålig idé. I stället för att nöja sig med halva skörden siktar Katarina och hennes hantlangare in sig på rubbet, detta förutsatt att Maya och hennes kompisar inte går segrande ur det stora honungsracet.
Fast där snackar vi om dåliga odds. Inte bara går ärkefienden Violet in för att sätta käppar i hjulet, Mayas lagkamrater, bland dem myrtokstollarna Hasse och Lasse, har inte nödvändigtvis alla koppar i skåpet.
Nåväl, det trivsamma underdog-perspektivet är endast en av de faktorer som gör ”På nya honungsäventyr” till en trevlig överraskning.
Det finns också gott om fart och fläng, modell nacken i backen, men utan att filmen drabbas av den sedvanliga sockerfyllan. Det är lagom spännande och klädsamt tokigt, plus att filmen i Maya har en hjältinna som ständigt är på gång.
Sedan kan man ju tjata om att själva animationsarbetet inte är fullt lika vasst som hos de amerikanska drakarna, och att filmens karaktärsgalleri inte alltid sticker ut.
Men än sen då? Det är piggt och pikant, ett stycke småbarnsunderhållning med en snällhet som gör gott. Och då har vi inte sagt ett ord om de berusande färgerna.
ANDRA LÄSER