Sara Ehnholm Hielm: Så bra är Kaurismäkis nya film med Alma Pöysti

HBL:s Sara Ehnholm Hielm satt i publiken då Aki Kaurismäkis nya film Fallna löv, med Alma Pöysti i huvudrollen, visades på filmfestivalen i Cannes.

Aki Kaurismakis Fallna löv tävlar i huvudpriskategorin på filmfestivalen i Cannes.
23.05.2023 12:27 UPPDATERAD 23.05.2023 16:21
Fallna löv (Kuolleet lehdet) är en ren kärlekshistoria, vemodig, romantisk men också skratta högt-rolig. Liksom Kort möte (Brief encounter), Cannesvinnaren 1946, är den en liten film om vanliga, vuxna människor som råkar mötas och tappa bort varandra, med sina 81 minuter den kortaste speltiden i hela tävlingsklassen i Cannes. Med lätt hand och glimten i ögat har Aki Kaurismäki åstadkommit en pärla.
Den skimrar av finsk tango från Olavi Virta till Maustetytöt och dialogens svarta, bitska humor ger upphov till våg efter våg av skratt hos publiken i den stora Grand Lumiere-salen i Cannes där filmen visas för en fullsatt publik för allra första gången.
Publiken har redan förtjust skrattat åt Kaurismäki som på intåget på röda mattan gjorde en Chaplin genom att rymma från dem som försökte skaka hand med honom. Likt en frisläppt tjur, stumfilmskomiker eller buspojke rusade Kaurismäki fram mot fotograferna, lånade deras kameror, grimaserade, rökte och gömde sig bakom ryggen på andra i teamet.

ANDRA LÄSER