Covidfall i svenska OS-truppen – finländare på samma flyg

Sveriges OS-trupp har fått sitt första covidfall på plats i Kina. SOK-ledaren Johan Flodin anlände med samma charterflyg som en del av Finlands OS-trupp

Alla OS-deltagare testas noggrant vid ankomsten till Kina.
28.01.2022 15:02 UPPDATERAD 28.01.2022 16:45
Det rör sig om SOK-ledaren Johan Flodin. Ingen annan svensk på planet räknas dock som nära kontakt med Flodin.
Johan Flodin testade positivt vid ankomsten till Kina. Även ett andra test på fredagsmorgonen var positivt.
Flodin är sportchef på SOK med ansvar för resursteamet och under OS är han en del av serviceteamet i OS-byn i Peking. En del av Finlands lag anlände med samma charterflyg.
"Vi har följt Playbook och har ingen ytterligare smitta i truppen. Johan isolerades efter det första preliminära resultatet och blev placerad i karantän på ett hotell efter det konfirmerande provet nu under fredagen. Han är symtomfri och vi räknar med att han kan återgå till sin OS-roll när han lämnat två negativa PCR-test 24 timmar efter varandra", säger SOK:s truppchef Peter Reinebo i ett pressmeddelande.

"Inte normala karantänsregler"

När TT når SOK:s mediechef, Lars Markusson, berättar han att det är samma regler som gäller för såväl idrottare som ledare.
– Exakt samma. Det är två negativa PCR-test som gäller, 24 timmar efter varandra, så tidigast om 48 timmar kan personen vara negativ och då återgå till OS-bubblan. Det är inte normala kinesiska karantänsregler som gäller, här gäller de speciella reglerna som finns i Playbook (covid-regelverk för OS).

"Är noggrant"

Ingen annan svensk som var med på planet räknas som att ha varit i nära kontakt med Flodin.
– Det är noggrant skrivet i Playbook hur många stolsrader framåt, bakåt och åt sidan som gäller för ett positivt fall – och det är inga svenskar som är nära kontakt i just det här fallet, säger Markusson.
På torsdagen landade flera ur SOK:s serviceteam i Peking, tillsammans med följande landslag: rodel, puckelpist och skidskytte. I dag landade ytterligare ett plan med bland annat Damkronorna och längdlandslaget.

ANDRA LÄSER