Kiuru är tillbaka med kraft – fel att leda med rädsla

Omikronvarianten ska tas på allvar, men att ifrågasätta expertisen och skapa rädsla som omsorgsminister Krista Kiuru nu gör är inte rätt sätt att tackla den nya varianten. Frågan är om Kiuru främst bygger på sin egen politiska plattform.

Omsorgsminister Krista Kiuru i riksdagen 15.12.2021.
15.12.2021 16:58 UPPDATERAD 15.12.2021 16:59
Smittsiffrorna ökar i rask takt och den väldigt smittsamma omikronvarianten kommer säkert att på sikt dominera. Det är allvarligt särskilt för dem som inte alls är vaccinerade. De är också i övrigt de som är mest utsatta och riskerar att drabbas allvarligt av covid-19, så allvarligt att sjukhusvård, eller till och med intensivvård, behövs. Dödsfallen har ökat den senaste tiden.
Också de som har fått två doser men har grundsjukdomar och hör till en riskgrupp, eller är över 60 år, riskerar att smittas. Just den här gruppen prioriteras för tillfället när det gäller den tredje dosen.
För många är läget skrämmande, särskilt som vi nu har högre antal insjuknade än någonsin tidigare. Eftersom restriktionerna och rekommendationerna i hög grad nu sköts regionalt har vi inte heller det tydliga nationella ledarskap som under pandemins första år. Då fick vi i stort sett varje vecka av statsminister Sanna Marin (SDP), flankerad av omsorgsminister Krista Kiuru (SDP), höra vad som gällde och hur vi skulle agera.

ANDRA LÄSER