Uppgift: Flera skadade i attack mot barnsjukhus

Trots besked om en överenskommelse om eldupphör mellan Ryssland och Ukraina på onsdagen kommer fortsatta rapporter om allvarliga attacker. Sent på eftermiddagen ska ett barnsjukhus flygbombats och minst 17 anställda skadats, enligt Ukraina.

En vårdarbetare som uppges befinna sig inne i det barnsjukhus som enligt den ukrainska sidan utsattes för ett flygangrepp i den hårt drabbade staden Mariupol på onsdagen.
09.03.2022 20:53
Uppgiften om flygbombningen av barnsjukhuset i den hårt drabbade hamnstaden Mariupol i sydöstra Ukraina, kommer bland annat från Pavlo Kyrylenko, ledare för Donetskregionen.
"Så här långt är 17 av personalen på sjukhuset skadade", skriver han på sin Facebooksida.
Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj skriver på Twitter att det finns människor under rasmassorna. Han kallar angreppet för ett "illdåd".

Humanitära korridorer

En av de första västerländska ledarna att fördöma attacken mot barnsjukhuset är den brittiske premiärministern Boris Johnson som lovar att den ryske presidenten Vladimir Putin ska ställas till svars för attacken.
"Det finns få saker som är mer fördärvliga än att rikta in sig på de sårbara och försvarslösa", skriver han på Twitter.
Tidigare under onsdagen meddelade Ukrainas vice premiärminister Iryna Vereshchuk att eldupphöret som ska säkra evakueringsvägarna för civila gäller fram till klockan 21 i kväll.
Människor i städerna runt Kiev, som till stor del kontrolleras av Ryssland och har utsatts för hård beskjutning, förs till huvudstaden. Humanitära korridorer upprättas även från Sumy i nordost, hamnstaden Mariupol i sydost, Enerhodar i syd och Izum i öst. Samtliga evakueringsvägar går till områden som kontrolleras av Ukraina, sade Vereshchuk.

Två miljoner på flykt

Tidigare försök att upprätta säkra evakueringskorridorer har till stor del misslyckats. Hittills har den enda lyckade evakueringen gjorts från Sumy där 5 000 personer evakuerats till staden Poltava. Detta sedan en humanitär korridor upprättades där i tisdags, enligt ukrainska uppgifter, som inte bekräftats av oberoende aktörer.
Dessutom uppges 1 000 bilar ha lämnat staden. Det ska främst vara utländska medborgare, kvinnor och barn som har lämnat.
Över två miljoner människor har flytt från Ukraina sedan den ryska invasionen började för knappt två veckor sedan, enligt FN:s flyktingorgan UNHCR. Över 140 000 har flytt under det senaste dygnet, enligt färska siffror under onsdagen.
– Bakom siffrorna finns två miljoner berättelser om separation, ångest och förlust, säger UNHCR-chefen Filippo Grandi och lägger till att familjer kastas in i "förtvivlan och ofattbart lidande".
Både Ukrainas myndigheter och FN väntar sig att flyktingströmmarna kommer att växa i takt med att den ryska militären avancerar längre in i Ukraina.

Massgravar i Mariupol

Striderna fortsätter nordväst om Kiev och även i städerna Charkiv, Tjernihiv, Sumy och Mariupol, enligt uppgifter från Storbritanniens försvarsministerium.
I Mariupol begravs döda i massgravar. Myndigheterna har tidigare velat avvakta att bombningarna skulle avta för att individuella begravningar skulle kunna återupptas. Men med överfyllda bårhus och många döda som inte ens förts dit, har staden beslutat att gräva en cirka 25 meter lång grav vid en gammal kyrkogård mitt i staden, rapporterar AP.
Under tisdagen ska 30 döda ha förts dit och på onsdagen 40.
Bland de som begravts finns både civila som fallit offer för striderna och soldater, även några civila som omkommit av naturliga orsaker.

"Vi har ingenting"

Mariupol med 430 000 invånare har varit omringad av ryska soldater i flera dagar och den humanitära krisen i staden växer. På gator ligger döda människor, och hungriga människor bryter sig in i butiker på jakt efter mat. Många smälter snö för att kunna dricka.
Invånaren Ludmila Amelkina säger att förstörelsen har varit förödande.
– Vi har ingen elektricitet, vi har inget att äta, vi har ingen medicin. Vi har ingenting, säger hon till AP.
Tusentals gömmer sig i källarutrymmen under ryska anfall. En av dem är Homa Janna.
– Varför skulle jag inte gråta?, säger hon till nyhetsbyrån.
– Jag vill ha mitt hem. Jag vill ha mitt jobb. Jag är så ledsen för människorna, för staden och för barnen.

ANDRA LÄSER