13-årig flicka knivhögg 14-årig pojke under lektion – Polisen: hon hade funderat på dådet en längre tid

Den 13-åriga flicka som misstänks ha knivhuggit en 14-årig pojke under en hushållstimme hade planerat dådet en längre tid, visar förundersökningen.

Knivhuggningen har utretts som dråpförsök.
Frida Holmbergfrida.holmberg@ksfmedia.fi
30.03.2023 10:10 UPPDATERAD 30.03.2023 10:45
Den 8 mars knivhögg en elev i grundskolan i Ärvings i norra Helsingfors en annan elev.
Dådet skedde under en lektion i huslig ekonomi där omkring 20 andra elever deltog. Polisen misstänker att kniven som användes för knivhuggningen kan ha tagits från en låda i klassrummet för huslig ekonomi.
Den misstänkta ska ha huggit den 14-årige pojken i sidan med en stor kökskniv. Efter det släppte hon kniven och satte sig i klassrummet, därifrån hon sedan fördes bort av några lärare.
Offret fick livshotande skador men håller på att återhämta sig.
– Under förundersökningen har det visat sig att den misstänkta funderat på dådet under en längre tid. Hon har också skrivit på nätet att hon skulle vilja knivhugga någon eftersom hon vill bli intagen på en institution eller fängelse, säger kriminalkommissarie Marko Forss som lett förundersökningen.
Enligt utredningen hade flickan först övervägt ett annat offer.
– Dådet var helt oväntat. Polisen känner inte till att den misstänkta och offret ska ha grälat eller att den misstänkta skulle haft något otalt vare sig med offret eller någon annan, säger Forss.
Förundersökningen går inte vidare till åklagaren eller tingsrätten eftersom den misstänkta är under 15 år. I stället utreder Barnskyddet hur man ska gå vidare.

ANDRA LÄSER