F1-topp dödshotad efter rafflande avslutningen

Formel 1:s tävlingschef Michael Masi sparkades efter anklagelser om att ha hjälpt Max Verstappen att vinna världsmästerskapet. Nu berättar han för första gången om tiden efter avslutningen på säsongen. – Jag fick dödshot, säger Michael Masi.

Max Verstappen ansågs få hjälp att vinna världsmästerskapet av Michael Masi. Arkivbild.
31.07.2022 15:29
Tävlingschefen Michael Masi fick en hel del kritik efter sitt beslut att plocka in en säkerhetsbil under fjolårets sista lopp i Abu Dhabi. Mercedes Lewis Hamilton och Red Bulls Max Verstappen stod inför en gastkramande avslutning där vinnaren av loppet skulle vinna världsmästerskapet.

Kallade in säkerhetsbil

– Det har varit några mörka dagar. Jag kommer fortfarande ihåg att jag trodde jag var okej men sen började jag titta bakom axeln hela tiden. Jag kollade på folk för att se om de var ute efter mig, säger Masi till Sydneytidningen Daily Telegraph.
I slutet av loppet kraschade Williams Nicholas Latifi och en säkerhetsbil tillkallades. Hamilton hade ledningen, och mästerskapet i sin hand, när Verstappen valde att gå in i depån och byta däck. Med ett varv kvar kallade Masi in säkerhetsbilen och med nya däck på Red Bull-bilen kunde inte Hamiltons Mercedes hänga med och Verstappen segrade i slutändan.

"Direkta dödshot"

Mercedes överklagade beslutet men drog tillbaka överklagandet efter att tävlingschefen fått sparken.
– Jag kände att jag var världens mest hatade man. Folk sade att de skulle komma efter mig och min familj, jag fick direkta dödshot, säger Masi.
Den förre tävlingschefen vill inte prata om beslutet att sparka honom då han ingått ett sekretessavtal med det internationella bilsportsförbundet FIA. Han berättar däremot att det dryga halvåret efter beslutet i december varit som en mardröm.
– Det bara kom fler och fler meddelanden, hundratals. Inte bara på Facebook utan även Linkedin som ska vara en jobbrelaterad sida.
I veckan inledde F1 en kampanj mot hot, hat och trakasserier.

ANDRA LÄSER