Finland vann nagelbitare mot Slovakien – ”En kämpaseger”

Finland tog emot Slovakien i Vanda och knep segern efter en enastående andra halvlek. Bröderna Granlund visade vägen med sammanlagt 14 mål.

Max Granlund låg bakom mycket framåt i Finlands seger mot Slovakien.
Jonatan Sparvjonatan.sparv@hbl.fi
09.03.2023 21:12
Publiken i Vanda bjöds på en riktig rysare då Finland tog emot Slovakien i EM-kvalet. Efter underläge med två bollar i paus lyckades man till slut vinna med 30–27.
Max Granlund noterades för åtta mål i segern. Han var mycket nöjd efteråt.
– Vi gör en riktig kämpainsats. Vi slarvar en hel del i den första halvleken men i den andra är vi riktigt bra, säger Granlund.
Vi slarvar en hel del i den första halvleken.
Finland kom till start utan viktiga kuggen Benjamin Helander, som missade matchen på grund av skada.
Slovakien fick en bra start på matchen med två snabba mål, men Finland svarade snabbt och var snart i ledning. Man kunde ha gjort fler mål under de första tio minuterna, men Slovakiens målvakt Marian Zernovic spelade utmärkt.
Och slovakerna kom tillbaka, delvis tack vare mycket tur med returerna i ett skede. Finlands anfallsspel hade ett bättre flyt än gästernas i stora delar av den första halvleken, men man slarvade bort lite för många bra lägen.
Mikael Mäkelä i Finlands mål spelade upp sig i slutet av halvleken, men Slovakien var aningen vassare i allt de gjorde och gick till paus med en tvåmålsledning.

Kom tillbaka

Det försprånget hämtade Finland ändå in tidigt i den andra halvleken. Några snabba kontringsmål och skarpskytte av Max Granlund och vips var Finland i ledning. Sebastian Säkkinen missade ett sjumeterskast strax innan paus, men gjorde tre mål under de tolv första minuterna i den andra halvleken.
– Vi vågar mycket mer i andra halvlek. Vi är aggressiva både i offensiven och defensiven, säger Max Granlund.
Finland skaffade sig ett försprång på tre bollar och det fick fart på hemmapubliken. Men Slovakien kom tillbaka, mycket på grund av alla sjumeterskast de tilldelades och på grund av punktmarkering av Max Granlund.
– Det var inget vi var beredda på, så det tog en stund innan vi lyckades göra något åt det, säger Granlund om punktmarkeringen.
Men Finland red ut stormen. Segern innebär att man går upp på tredje plats i gruppen.
– Det är viktiga poäng för fortsättningen och det gör mycket för laget. Det var också fint att publiken stöttade oss så bra. Det är inte så ofta man får spela landskamper och i kväll var det en fin kväll, säger Granlund.
Varken Finland eller Slovakien rår på EM-kvalgruppens två övriga nationer Norge och Serbien. Men matcherna mot Slovakien är ändå oerhört viktiga för Ola Lindgrens mannar. Om Finland kan sluta före Slovakien i gruppen ökar chanserna för att kvalificera sig direkt till kvalet till EM 2026.

EM-kval i handboll

Finland – Slovakien
30–27 (11–13)
Finlands målskyttar: Max Granlund 8, Robin Granlund 6, Sebastian Säkkinen 5, Miska Henriksson 4, Gusten Montonen 2, Thorsteinn Hjalmarsson 2, Roni Syrjälä 1, Fredrik von Troil 1

ANDRA LÄSER