Alkos alkoholfria kiosk faller inte Henrik Wickström i smaken – "Så ska det inte vara"

Alko åker ut på turné i Finland med en kiosk som bara säljer alkoholfria drycker. SFP-politikern Henrik Wickström, som jobbar för Företagarna i Finland, undrar hur det går ihop med monopolföretagets kärnuppdrag, att sälja alkohol.

Alkos somamrkiosk säljer bara alkoholfria drycker, av tio olika slag.
Tim Johanssontim.johansson@hbl.fi
08.06.2022 19:09 UPPDATERAD 08.06.2022 22:45
Startplats för Alkos sommarkiosk på hjul är Åbo där kiosken säljer alkoholfria drycker från och med fredag. Efter helgen fortsätter resan till sju andra orter.
"Turnén visar att vi vill finna nya och överraskande sätt att utveckla en ansvarsfull dryckeskultur i Finland", skriver Anri Lindström, service- och produktutbildare på Alko, i ett pressmeddelande.
Efterfrågan på alkoholfria drycker ökar i Alko. I fjol ökade försäljningen med nästan 20 procent i företagets nästan 400 affärer. Monopolföretaget säljer redan mer alkoholfria drycker än cider, skriver det i pressmeddelandet. 
När monopolet infördes för 90 år sedan såldes bara alkoholhaltiga drycker i Oy Alkoholiliike Ab:s affärer.
I Alkos pressmeddelande heter det också att det är "naturligt att Alkos service stöps om när världen förändras".
En som ifrågasätter den utvecklingen är SFP:s vice ordförande Henrik Wickström. Han anser att Alkos satsning på annat än alkohol rimmar illa med dess monopol som just utgår från försäljningen av alkohol.
"Här kunde man ställa frågan om detta längre hör till Alkos kärnuppgifter. Kunde man tänka sig att ens lämna något åt företagen? I det här fallet kommer monopolet in på företagens område. Så ska det inte vara", skriver Wickström på Twitter.
Det hör inte till Alkos kärnuppdrag att sälja alkoholfria drycker, anser Henrik Wickström
Wickström jobbar för Företagarna i Finland som tidigare har krävt att Alkos monopol ska luckras upp och det är främst i den rollen han uttalar sig. 
– Frågan är om det är rätt signal som Alko sänder ut samtidigt som många restaurang- och kaféägare har haft det svårt under coronapandemin, säger Wickström till HBL. 
Han räknar med att många företagare, ofta i små företag, reagerar negativt på att ett stort företag med ett känt varumärke kommer in på deras marknad.
Debatten gäller inte bara Alko eller restaurangbranschen, utan samma kritiska frågor kan ställas också på andra områden där samhället reglerar verksamheten. 
– Frågan är hur starkt den offentliga sektorn ska komma in på den privata sektorn, säger Wickström som är bekant med en liknande tematik i vårdsektorn där han fungerar som vårdpolitiker i Västra Nylands välfärdsområde.
    

ANDRA LÄSER