Thomas de Mallet Burgess ny konstnärlig ledare för Nationaloperan: ”Operan ska beröra oss här och nu”

Britten Thomas de Mallet Burgess har utsetts till ny konstnärlig ledare för Nationaloperan. Beslutet fattades enhälligt av styrelsen för Nationaloperans stiftelse.

Thomas de Mallet Burgess har utsetts till ny konstnärlig chef för Nationaloperan. Han inleder sitt jobb i augusti 2023. 
Niclas Lönnqvistniclas.lonnqvist@hbl.fi
11.10.2022 14:29
Thomas de Mallet Burgess, som är född 1964, har sedan 2018 varit chef och konstnärlig ledare för operan på Nya Zeeland. Innan det jobbade han som chef för gruppen Lost & Found-opera i Australien. Han har också regisserat operaproduktioner i Kanada, Storbritannien och på Irland. 
Under de Mallett Burgess period som chef för den nyzeeländska operan har han jobbat med att nå ut till yngre åskådare, vilket lyckades i en uppsättning av Georg Friedrich Händels opera Semele där en stor del av publiken var under 25-åringar.
”Finlands nationalopera är en renommerad organisation som har meriter att visa upp. Jag uppskattar operans ambitioner att förnya traditioner och jag delar operans värderingar om en högklassig konstnärlig nivå. Operan ska beröra oss här och nu. Jag väntar med spänning på att tillsammans med en talangfull och hängiven grupp utforska vad allt det betyder. Det är en ära att bli utsedd till den här uppgiften”, säger Thomas de Mallet Burgess i ett pressmeddelande.
Innan beslutet om att utse de Mallet Burgess, hördes alla personalgrupper på operan. Den största gruppen, orkestermedlemmarna, förespråkade valet medan sångarna lämnade in en neutral åsikt. Den övriga konstnärliga personalgruppen, dit bland andra pianister och sufflörer hör, förespråkade valet med vissa reservationer.
”Operan är en bred arbetsgemenskap med många olika professioner. Alla binds samman med en passion för yrket. Det är förståeligt att valt av en konstnärlig ledare väcker åsikter. Jag har fört diskussioner med de olika grupperna och vi har en gemensam förståelse för att Thomas är utnämnd efter en grundlig rekryteringsprocess utifrån hans konstnärliga syn och ledaregenskaper. Jag är övertygad om att samarbetet blir fruktbart”, säger Nationaloperans chef Gita Kadambi.
Thomas de Mallet Burgess inleder sitt jobb i augusti 2023. 

ANDRA LÄSER