Uppmaning inför krisvintern: Gå en beredskapsrunda i ditt hem

Det kan bli både planerade och överraskande elavbrott i vinter. Förbered dig genom att göra en beredskapsrunda i hemmet, lyder uppmaningen från Räddningsbranschens Centralorganisation.

Klarar du dig om det blir elavbrott? Det är skäl att ha koll på var ficklampor finns och se till att livsmedelsförråden är färska, enligt Räddningsbranschens Centralorganisation.
Anna Svartströmanna.svartstrom@hbl.fi
25.10.2022 10:59
Energibolagen har varnat för att de kan bli tvungna att avbryta eltillförseln till kunderna under korta stunder i vinter. Det kan förstås också bli oplanerade elvabrott.
Räddningsbranschens Centralorganisation går nu ut med uppmaningen att man ska göra en beredskapsrunda i hemmet.
Så vad innebär då det? Jo, man börjar med att göra en lista på vad man själv och andra i hushållet behöver under ett elavbrott.
Kontrollera att de här sakerna är i skick. Har maten du skaffade i början av coronapandemin blivit gammal? Skaffa det som saknas.
En ficklampa eller pannlampa är bra att ha ifall hemmet blir utan el. Också en batteridriven radio kan vara bra att ha.
Och så slutligen: Gå en runda med hela familjen, det vill säga se efter var sakerna finns och kontrollera att alla vet hur de används.
Tanken är att det då är lättare att hitta saker i mörkret när man vet var de förvaras, som ficklampor till exempel.
Och just ficklampor eller olika slags batteridrivna eller laddbara armaturer är det som branschorganisationen rekommenderar. Det här av säkerhetsskäl: med stearinljus finns alltid en brandrisk.
Beredskapsexperten Essi Kulju föreslår i ett pressmeddelande att man inte bara tänker på att ha det som är absolut nödvändigt hemma, bland annat batterier eller mat.
”Det handlar inte bara om att klara sig, utan också om att ha det bra under eventuella strömavbrott. Finns det till exempel godsaker med lång hållbarhet, spel, något att läsa, serietidningar, korsord, målarböcker och sällsskapsspel?” säger hon i pressmeddelandet.

ANDRA LÄSER