Meteorolog: Chansen för en vit jul ökar

Snön lyser med sin frånvaro i de södra delarna av landet. Men nästa vecka blir det kallare och hoppet om en vit jul lever fortfarande.

Får vi en vit jul eller inte? Chansen att det blir åtminstone lite vitt på marken ökar, men meteorologen Juha Föhr kan ändå inte lova något.
– Chansen att finlandssvenskarna får en vit jul har vuxit de senaste dagarna, säger jourhavande meteorologen Juha Föhr vid Foreca.
Den här veckan har varit varm, men enligt Föhr återvänder kylan med besked nästa vecka.
Julveckan ser ändå ut att bestå av mestadels klart väder. Hur mycket nederbörd det blir i Nyland innan julafton är synnerligen osäkert.
– Det finns goda chanser för att marken är vit när nylänningarna stiger upp på julaftonsmorgonen, säger Föhr.
Mellan 10 och 15 minusgrader utlovas i landets södra delar nästa vecka. I Österbotten kan temperaturen sjunka till -20.
– Om det kommer ner något så är det snö, säger Föhr.
Han kommer inte ihåg exakt hur många av de senaste jularna som varit vita.
– Men statistiken visar att varannan jul i regel är vit längs med väst- och sydkusten.

Varnar för halka i dag

Fredag och lördag är ändå fortsatt varma dagar i huvudstadsregionen. Torra luftströmmar från sydväst fortsätter prägla vädret i inledningen av veckoslutet.
– Men det gäller att se upp i trafiken. Det var halt då jag tog taxin till jobbet tidigt i morse, konstaterar Juha Föhr.
Rimfrost har bildats på vägarna där det varit lite kallare. Senare under dagen blir det soligt och ett par plusgrader i Helsingfors.
Natten till lördag drar ett nederbördsområde in från öst. I landets östra och norra delar kan det förekomma snöfall, men i väst och syd blir det regn om något.
– På söndag börjar det bli kallare igen. I början av nästa vecka blåser det även från norr, säger Föhr.

ANDRA LÄSER