Årets restaurang finns på Fredriksgatan i Helsingfors – satsar på hållbar utveckling

Restaurang Nolla i centrala Helsingfors är Årets restaurang år 2022. Finlands gastronomiska sällskap prisar restaurangens inhemska och miljösmarta smaker.

”Nolla-konceptet är uppbyggt kring värderingarna för hållbar utveckling och det är en självklarhet för oss att agera utifrån dem. Vi är aldrig färdiga och därför kommer vi att fortsätta utveckla vår verksamhet", säger krögaren Luka Balać.
Adam Stefánsson Högnäs
30.03.2022 16:38 UPPDATERAD 30.03.2022 17:23
Nu när utmärkelsen Årets restaurang gör comeback efter ett uppehåll under fjolårets coronapandemi är det Nolla på Fredriksgatan i Helsingfors som koras till vinnare.
Restaurangen öppnade sina dörrar i Kronohagen år 2016, men har sedan 2018 verkat i Rödbergen. Ägarna Luka Balaćs, Carlos Henriques och Albert Franchs Sunyers vision om en mer miljövänlig restaurangbransch lovordas av Joni Kiiski, ordförande för Finlands gastronomiska sällskap.
"Inhemsk fisk, grönsaker, vilt, svamp och bär är stjärnorna i Nollas rätter. Rätterna utstrålar gastronomiskt kunnande och ett mästerligt sätt att kombinera smaker", säger han i ett pressutskick.
Nolla jobbar tätt tillsammans med designer för att få till en god stämning i restaurangen.
Nollas ekologiska vision tar form genom direkta samarbeten med lokala producenter, designer och ingenjörer. Servisen är gjord för hand och besticken återvunna.
Luka Balać hoppas någon dag se dagen då den cirkulära ekonomin är så pass vanlig i restaurangbranschen att den inte ens skulle behöva betonas, säger han.
"Det har varit fantastiskt att se att hållbar utveckling inte innebär att kompromissa med matkvaliteten. Vi erbjuder våra gäster rätter där våra sydeuropeiska rötter syns och de lokalt producerade säsongsbetonade råvarorna får glänsa”.

ANDRA LÄSER