Krönika: Ja – Helmarit har faktiskt en EM-låt!

Knappt har dammet kring Herrlejonens guldfirande lagt sig innan det är dags att bänka sig för ännu en storturnering, nämligen fotbolls-EM med damlandslaget ”Helmarit”. Som tur är har också damerna fått en låt – även om det inte är Yles förtjänst.

Damlandslaget har förtjänat sin EM-låt av Emilia Ex, skriver Kaj Ahsved.
29.06.2022 05:01
När herrlandslaget ”Huuhkajat” för första gången kvalade in för att medverka i fotbolls-EM sommaren 2021 anordnade Yle låttävlingen ”Huuhkajaviisut” för att bidra till hypen och få musik till sina tv-sändningar. Bland hundratals bidrag kröntes Niila feat. Repliikkis sentimentala låt "Sukupolvien unelma" till segrare. Låten var en vördnadsfull sammanfattning av fotbollsfolkets uppdämda längtan att få inträda i fotbollens europeiska finrum.
I det finrummet är damerna nu för fjärde gången. Av den anledningen önskade jag för ett år sedan i en HBL-krönika att Yle även skulle ordna ”Helmariviisut” och på så sätt gå i bräschen för jämställd och berättigad uppskattning för fotbollsdamerna. Nu blev det inte så; en väldigt konstig prioritering av Yle.
Men trots det behöver inte damerna resa till EM i England utan egen låt eftersom artisten Emilia Ex har släppt poplåten ”Helmarit”. Den har spelats på matcher, lyfts fram på Bollförbundets sidor och konstruerats som den ”officiella” låten.

ANDRA LÄSER