Kerttu Niskanen krigade hem OS-brons

Kerttu Niskanen såg till att det blev en fantastisk avslutning i skidspåret i de brutala väderförhållandena i Zhangjiakou. En mäktig upphämtning under de sista kilometrarna på tremilen gav Niskanen en ny OS-medalj.

20.02.2022 06:56 UPPDATERAD 20.02.2022 09:40
Kerttu Niskanens saldo i OS i Peking blev ett OS-silver och ett OS-brons. Men på den avslutande tremilen såg det länge ut att det skulle bli en ny jobbig fjärdeplats för den finländska stjärnan.
Svensken Ebba Andersson låg på bronsplats sent i loppet: före det sista varvet (7,5 km) hade hon ett försprång på över en halv minut. Med 1,3 km kvar låg Niskanen ännu 14 sekunder från bronset. Då satte finländaren en ny växel i, åkte ikapp och sedan förbi Andersson med några hundra meter kvar. ROC:s Tatjana Sorina och svenska sprinterässet Jonna Sundling jagade Niskanen på målrakan men kom aldrig riktigt nära. Niskanens andra OS-medalj var ett faktum.
Norges Therese Johaug vann överlägset guldet med nästan två minuter upp till USA:s Jessie Diggins som knep silvret. Niskanen kom i mål 2.33,3 bakom norskan. Krista Pärmäkoski hängde med i medaljkampen fram till det sista varvet men föll efter och kom till slut tia 3.41,0 bakom Johaug. Anne Kyllönen kom 20:a (+6.47,0) och Johanna Matintalo 23:a (+7.07,7).
En historisk Therese Johaug har nu tagit tre individuella OS-guld i Peking.

ANDRA LÄSER