Finland fyller 105 år – så här inleddes firandet

Den 6 december 1917 godkände riksdagen Finlands självständighetsförklaring från Ryssland. HBL har plockat ut några bilder från händelser som äger rum i dag – 105-årsjubileet till ära!

Justitieminister Anna-Maja Henriksson och hennes kollega utrikesminister Pekka Haavisto anländer till Helsingfors domkyrka.
Bille Sirénbille.siren@hbl.fi
Anna Björkqvistanna.bjorkqvist@hbl.fi
06.12.2022 11:40 UPPDATERAD 06.12.2022 17:02
President Sauli Niinistö besökte Sandudds begravningsplats i Helsingfors på tisdag förmiddag för att lägga ned en krans vid hjältegravarna. Även Försvarsmaktens kommendör Timo Kivinen och Helsingfors borgmästare Juhana Vartiainen lade ned var sin krans för att hedra minnet av de finländska soldater som stupade i vinter- och fortsättningskriget. En egen krans fick även marskalk Gustaf Mannerheim som ligger begraven på Sandudd.

Axplock ur självständighetsprogrammet

Klockan 9 besöker president Sauli Niinistö och fru Jenni Haukio Sandudds begravningsplats för kransnedläggning.
Klockan 13 börjar den traditionella ekumeniska gudstjänsten i Helsingfors domkyrka.
Hela dagen pågår festligheter i Fredrikshamn, där Försvarsmaktens reservofficersskola ligger. Ceremonierna kulminerar klockan 13.15 i en parad genom staden, som armén, marinen, flygvapnet, Försvarshögskolan och Gränsbevakningen deltar i.
Under eftermiddagen och kvällen drar flera demonstrationer genom Helsingfors centrum.
Slottsbalen börjar klockan 19 i Presidentens slott.
Festen slutar klockan 22 men efterfesten pågår till efter midnatt i Helsingfors innerstad.
Niinistö önskade även ”trevlig självständighetsdag” med att ladda upp en bild på flaggan som vajar på slottets tak vid klockan 08-tiden, då han sannolikt var på väg till Sandudd.
Borgmästare Juhana Vartiainen på Sandudds begravningsplats.
President Sauli Niinistö och fru Jenni Haukio, som nyligen disputerade, lade ned kransar på hjältegravarna i Sandudd. De två följdes av försvarsminister Antti Kaikkonen (C), till vänster i bild.
President Sauli Niinistö lade ned en blomsterkrans vid Hjältekorset på Sandudds begravningsplats i Helsingfors för att hedra de finländare som stupat i krig.

Toppolitiker i Domkyrkan

I Domkyrkan vid Senatstorget hålls en traditionell ekumenisk gudstjänst, som bland annat ministrar och andra toppolitiker deltar i.
Justitieminister Anna-Maja Henriksson och hennes kollega utrikesminister Pekka Haavisto anländer till Helsingfors domkyrka.
Framför raden av ministrar sitter presidentfruarna Tellervo Koivisto och Eeva Ahtisaari, president Tarja Halonen och hennes man Pentti Arajärvi.
Presidentparet deltog i gudstjänsten i Domkyrkan tidigare under tisdagen. I bakgrunden syns Kuopios stifts biskop Jari Jolkkonen.

Soppkök i Helsingfors

Välgörenhetsorganisationen Hurstin Apu delade traditionsenligt ut varm soppa på Hagnäs torg på självständighetsdagen. 
Hurstin apu brukar dela ut hundratals portioner den 6.12. 

Militärt firande Fredrikshamn

Självständighetsdagen är på många sätt en viktig dag för den finska militären. Den uppmärksammades bland annat genom uppvisningar och en parad i Fredrikshamn.  
Försvarsmakten firade Finlands självständighet med en nationell parad i Fredrikshamn.
Många hade tagit sig till Fredrikshamn för att bevittna firandet med vajande Finlandsflaggor. 
Här flyger NH90-helikoptrar över Fredrikshamns sportplan som en del av firandet. 

ANDRA LÄSER