Tävlingen Snälla hjältar är avgjord – tredelad seger går till Larsmo, Kimitoön och Jomala

Tre daghem runtom i Svenskfinland kammade hem segern i rit- och skrivtävlingen Snälla hjältar. De kommer att belönas med bokpaket bestående av nyutgivna finlandssvenska barnböcker.

Sviby daghem på Åland var en av de tre segrarna i tävlingen Snälla hjältar.
10.11.2021 17:54 UPPDATERAD 12.11.2021 10:59
De tre daghem som utmärkte sig mest bland de 40 olika bidragen var friluftsdaghemmet Skogsgläntan i Larsmo, Hulta daghem på Kimitoön och Sviby daghem på Jomala, Åland.
Vinsten blir ett digert bokpaket fyllt av nyutkomna finlandssvenska barnböcker.
Hulta daghem på Kimitoön firade segern med tårta.
Tävlingen Snälla hjältar arrangeras av Svenska folkskolans vänner. I år riktades tävlingen till barn i åldern 5-6 år. Temat för i år var empati, hållbarhet och kreativitet.
Tävlingen gick ut på att barnen skulle skapa både en fortsättning och ett collage till boken Mitt bottenliv av Linda Bondestam.
En jury bestående av Christoffer Wärn och Sofie Lundell från Svenska modersmålslärarföreningen, Johanna Karlsson från projektet Läsiver inom Helsingfors stad, Lena Sågfors från Kronoby bibliotek och författaren Linda Bondestam valde sedan ut tio finalister bland alla bidrag.
Finalisterna valdes ut med tanke på hur väl tävlingens tema syntes i bidraget som helhet – både i den fortsatta berättelsen och i collaget.
Under ett par veckor fick sedan allmänheten rösta fram de tre bästa bidragen. De tre vinnarna är inte rangordnade, utan alla gick ut som segrare i tävlingen.
Bland de vinnande bidragen fanns berättelsen och collaget som barnen vid friluftsdaghemmet Skogsgläntan i Larsmo hade skapat.
På daghemmen var glädjen stor då beskedet om vinsten nådde dem. Exempelvis på Kimitoön firades vinsten med tvåfaldigt tårtkalas.
"Vi hade kommit överens med barnen att vi bakar en tårta om vi går vidare till final, vilket vi gjorde. Nu får vi nog baka några tårtor till när vi vann", säger Desiré Roman från Hulta daghem i ett pressmeddelande.

Möjligt att ta del av bidragen

I december kommer en bok med finalistbidragen och artiklar som berör tävlingens tema att publiceras. Boken skickas till alla daghem och förskolor som deltog i tävlingen. Dessutom kan den beställas kostnadsfritt via Svenska folkskolans vänners webbplats.
Under vintern och våren kommer också en ambulerande utställning arrangeras i bibliotek runtom i Svenskfinland. På utställningen kan man som besökare ta del av bidrag som skickades in till tävlingen.

ANDRA LÄSER