Vasas Frantz Kruger skriver finländsk friidrottshistoria: "Njuter av att tävla mer än förr"

Vasa IS:s Frantz Kruger skriver finländsk friidrottshistoria år efter år. Efter ännu ett FM-guld är han som 47-åring alla tiders äldsta Kalevaspelsvinnare. Nu är han dessutom alla tiders diskusherre i Finland med sina åtta FM-guldmedaljer.

47-åriga Frantz Kruger är alla tiders äldsta Kalevaspelsmästare. 
Tommi Willbergtommi.willberg@ksfmedia.fi
07.08.2022 19:03
Tio gånger med i Kalevaspelen, tio medaljer. Frantz Kruger, 47 år ung, fortsätter vara herre på täppan i diskusringen. FM-guld nummer åtta – rekord för en diskusherre – lossnade med ett kast på 59,10 meter, fyra centimeter från Vasa IS-idrottarens årsbästa.
Kruger, som blev finländsk medborgare sommaren 2007, gjorde comeback 2016 då han vann FM-silver. Från 2017 framåt har han varit obesegrad då han ställt upp i Kalevaspelen.
I år var kastade han 3,70 meter längre än tvåan Rami Kankaanpää, 20, vars prestation värmde veteranens hjärta.
– Jag förväntade mig inte att de unga killarna skulle kasta så långt så det gjorde mig glad. Det märks att något är på gång och det gillar jag. Man vill ju se idrottarna här hemma vara på en god nivå. Jag har varit lite ledsen över nivån de senaste åren men nu börjar det se bättre ut, säger Kruger.
Sin egen prestation var han inte lika belåten över.
– Jag är glad men inte nöjd.

"Njuter av att tävla"

Sedan comebacken för sex år sedan har Kruger radat upp årsbästan över 59 meter hela fyra gånger. Det sämsta året, 2017, mätte årsbästat "bara" 57,67. Det är just jakten på 60-metersgränsen och njutningen av att få tävla som pushar Kruger.
 – Jag njuter av att tävla. Kanske till och med mer än förr, då man inte har en likadan press på sig. Jag blir äldre och svagare och snabbheten försvinner så att hållas på samma nivå betyder i själva verket att jag blir bättre. Men jag måste nå 60 meter, det motiverar mig. Jag kände mig redo att göra det i dag men det gick inte vägen, säger Kruger som tidigare i sommar vann guld i veteran-VM i Tammerfors.
Som 47-åring är han alltså alla tiders äldsta vinnare i Kalevaspelen, men inte den äldsta finska mästaren. Paavo Saira vann FM-guld i 50 kilometer gång 1971 i en mogen 50-årsålder.
– Aha! Varför inte? Det kunde vara ett mål, säger Kruger leende då han hör om Sairas rekord.
I och med FM-guldet är Kruger klar för Sverigekampen på Olympiastadion i början av september. Men först blir det en liten tävlingspaus.
– Gamla män behöver vila ibland, säger han med ett skratt.

ANDRA LÄSER