Swappie fick in 108 miljoner euro för att växa i Europa

Företaget Swappie har samlat 108 miljoner euro för att växa på marknaden i Europa. Swappie reparerar och säljer begagnade smarttelefoner och räknar med en växande marknad i Europa.

Företaget Swappie reparerar och säljer begagnade Iphones. Allt fler konsumenter vill ha hållbara lösningar, tror företaget.
15.02.2022 11:24 UPPDATERAD 15.02.2022 11:26
Swappie hoppas kunna bli ledande i Europa på reparerade Iphones. Swappies vd Sami Marttinen säger i företagets pressmeddelande att det viktiga är att få fart på tillväxten på de nuvarande marknaderna i Europa och att svara på efterfrågan de kommande åren genom att utvidga ytterligare.
"Både konsumenternas och företagens val av hållbarare produkter har lett till att marknaden för reparerade Iphones vuxit märkbart. Det har inneburit tillväxt också för Swappie, säger Marttinen i pressmeddelandet.
Finansieringsrundan på 108 miljoner euro leddes av kapitalplaceraren Verdane som specialiserat sig på hållbara företag inom teknologi.
Just nu finns Swappie i 15 länder i Europa. Med hjälp av de 108 miljonerna är tanken att växa framför allt i Tyskland och i Italien. De länderna är företagets största marknader utanför Norden. Sina Iphones reparerar Swappie vid fabriker i Finland och i Estland.
Swappie har vuxit snabbt. Från en omsättning på 31 miljoner euro 2019 var omsättningen 2020 uppe i 97 miljoner euro. Företaget är ledande på reparerade smarttelefoner i Finland, i Sverige och i Italien.
Företaget fortsätter att satsa på tillväxt och planerar att utöka antalet anställda från 1 200 till 2 200 innan slutet av året.
"Marknadsmöjligheten för reparerade Iphones är enorm. I Europa är marknaden för smarttelefoner som helhet omkring 100 miljarder euro. Just nu utgör begagnade eller reparerade telefoner bara cirka tio procent av den marknaden", säger Emma Lehikoinen, operativ direktör på Swappie i bolagets pressmeddelande.
Swappie har redan sålt över en miljon reparerade smarttelefoner.

ANDRA LÄSER