Nya bekymmer för Boris Johnson efter fyllnadsval – partisekreteraren avgår

Storbritanniens premiärminister och hans konservativa parti Tories har vaknat till nya förluster efter torsdagens två fyllnadsval.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson är just nu i Rwanda.
I valkretsen Tiverton och Honiton, sydvästra England, som röstat konservativt i varje allmänna val sedan 1800-talet, byttes den konservativa ledamoten ut mot en liberaldemokrat. I Wakefield i norra England vann Labourpartiet stolen.
Förlusten har redan märkt av på annat håll i partiet. Partisekreteraren Oliver Dowden, som varit Johnsonregeringen lojal ända sedan start, avgår till följd av valförlusterna.
"Någon måste ta ansvar och jag har kommit till slutsatsen att det under dessa omständigheter inte vore rätt för mig att sitta kvar i ämbetet", skriver Dowden i sin avskedsansökan till premiärministern.

"Lyssnar" – men avgår inte

Resultaten var tippade på förhand. Boris Johnson själv, som befinner sig i Rwanda för ett samväldesmöte, sade inför valet att han inte planerar att avgå vid förlust.
Till brittiska medier säger premiärministern att han ska "lyssna på vad folket säger", och "fortsätta framåt och bemöta folkets bekymmer".

Skör överlevnad

Boris Johnson har under de senaste åtta månaderna plågats av den så kallade "partygate"-skandalen. I regeringskansliet 10 Downing Street arrangerades under pandemin samlingar och festligheter när invånarna i övrigt förväntades hålla sig isolerade i sina hem.
En utredning om festerna, som kommit att kallas "Sue Gray-rapporten" efter tjänstemannen som utfört den, pekade ut ett bristande ledarskap och en "kultur" av att bryta regler som orsak till festerna.
Därefter, den 6 juni, höll Johnsons parti ett misstroendevotum mot sin ledare. Johnson överlevde – men över 40 procent av partikamraterna röstade emot honom. Förra veckan avgick också Johnsons etikrådgivare Christopher Geidt.

Bakgrund: "Partygate"

I slutet av november började brittiska medier rapportera uppgifter om fester på 10 Downing Street och i andra regeringsfastigheter. Först handlade det om en misstänkt julfest som Johnsons medarbetare arrangerade året innan – när stora delar av landet tvingades hålla sig undan sina nära och kära i en strikt lockdown.
Regeringen stod inledningsvis fast vid att det inte hade skett några fester alls och att alla covid-regler hade följts i alla lägen. Sedan började bild efter bild läcka från olika fester.
Vid ett tillfälle tidigare under pandemin, i maj 2020, visade det sig att fler än 100 personer hade närvarat vid en tillställning i trädgården på 10 Downing Street, där gästerna uppmanades att ta med sin egen alkohol.
Under pandemin hölls det också regelbundna "vinfredagar" på regeringskansliet, där premiärministern ofta ska ha deltagit.
I april förra året hölls avskedsfester för två av Johnsons medarbetare på regeringskansliet, bland annat på samma dag som prins Philip begravdes. Kontrasten till bilder på drottningen som tvingades sitta ensam på sin makes begravning väckte stor anstöt bland britterna. Premiärministern själv var dock inte med på dessa fester.
Polisen har utrett flera av festerna. Hittills har minst 83 personer – däribland Boris Johnson, hans fru och finansminister Rishi Sunak – bötfällts för brott mot smittskyddsreglerna.
Den oberoende tjänstemannen Sue Gray fick i uppdrag att granska det hela och gick då igenom totalt 16 olika tillställningar. I en 37 sidor lång rapport fanns till exempel bilder på premiärministern som skålade med kollegor, samt uppgifter om festdeltagare som spydde och som gungade sönder premiärministerns sons gunga i trädgården.
"Den omåttliga konsumtionen av alkohol är inte lämplig på en professionell arbetsplats vid något tillfälle", skrev hon i rapporten, där hon underströk att händelserna visar brist på såväl ledarskap som omdöme.
Källa: TT

ANDRA LÄSER