Ny fabrik i Kemi ska återvinna kläder för kända modehus

Det finska mode- och textilföretaget Infinited Fiber investerar 400 miljoner euro i en ny textilfabrik i en Kemi. Bolaget har redan avtal med modehus som Zara och H&M.

Stora Enso lade ner sin pappers- och cellulosaproduktion på Veitsiluoto i fjol.
Stora Ensos nedlagda pappersbruk på Veitsiluoto i Kemi får nytt liv i form av en stor textilfabrik. Bakom investeringen, som offentliggjordes på måndagen, står det Esbobaserade företaget Infinited Fiber.
Infinited Fiber har utvecklat teknologi för att omvandla avlagda kläder till en textiltyp som påminner om bomull. Bolaget kan redan nu presentera kundavtal med flera kända modehus, såsom Patagonia, H&M, Tommy Hilfiger och Inditex, som äger Zara.
"Cirkulär ekonomi är kärnan i vår affärsverksamhet. Vi strävar efter att dra nytta av befintliga resurser i hela vår verksamhet, och därför känns det naturligt att bygga fabriken just på det gamla fabriksområdet på Veitsiluoto", säger Petri Alava, vd och en av grundarna till Infinited Fiber, i ett pressmeddelande.
Det var i fjol som Stora Enso lade ner sin cellulosa- och pappersproduktion på ön Veitsiluoto, som ligger strax utanför staden Kemi. Den nya produktionsanläggningen kommer att byggas i en gammal papperstillverkningshall. Storleken på investeringen uppgår till drygt 400 miljoner euro.
Fabriken väntas sysselsätta drygt 270 personer då den står klar 2025. Kapaciteten ska ligga på ungefär 30 000 ton textiler per år, vilket motsvarar ungefär 100 miljoner t-tröjor.
"Nästan hela produktionen är tänkt att gå på export, vilket är en orsak till att fabriken byggs just i hamnstaden Kemi", skriver bolaget i pressmeddelandet.

ANDRA LÄSER