Lina Bonde skrev sig fram till beslutet att inte bli mamma

Hur ska man välja när alla val känns fel och får man välja om? Det är frågor som diktjaget i Lina Bondes bok om ett lesbiskt par som försöker bli med barn brottas med. – Det kan bli en ensam plats även om man delar den med den man tycker mest om, säger Lina Bonde.

Lina Bonde anser att poesi lämpar sig väl för att skriva fram ambivalens – i hennes fall gällande att bli förälder eller inte.
23.02.2022 06:00 UPPDATERAD 23.02.2022 18:14
I poeten Lina Bondes nya bok, om er mamma & om mig, inleder två kvinnor processen att skaffa barn tillsammans. Även om boken är fiktion ligger den nära författarens egna upplevelser; då Lina Bonde själv funderade på om hon skulle bli förälder bodde hon liksom diktjaget i Berlin.
– Jag har tänkt mycket på tematiken. Frågan om föräldraskap och att grunda familj är någonting ganska många funderar på i en viss ålder, säger hon.
Att skaffa barn blir ett val på ett annat sätt för den som måste gå igenom en lång process för att bli gravid. Diktjaget förhåller sig ambivalent till frågan, medan hennes partner är mera säker. Det handlar också om hur processen påverkar deras relation.

ANDRA LÄSER