Indisk sexexpert bröt tabun

Slaka penisar och ovetenskapliga "oskuldstest" – inget ämne var för intimt att avhandlas i Mumbai Mirrors spalt "Fråga sexologen". Mahinder Watsa, den rikskända sexologen bakom spalten, gick på måndagen ur tiden vid 96 års ålder.

En jättelik kondomfigur sprider glädje i indiska Hyderabad under Världsaidsdagen, den 1 december i år.
28.12.2020 21:48
När Mahinder Watsa började skriva spalten 2005 hade han en lång läkarkarriär inom gynekologi och obstetrik bakom sig.
Frågespalten, där tiotusentals frågvisa läsare fick svar på sina intima funderingar under åren, blev snabbt mycket omtalad.
– Innan vi började med spalten så förekom i princip aldrig ord som "penis" och "vagina" i indiska medier, säger Mumbai Mirrors chefredaktör Meenal Baghel i en tidigare intervju med brittiska BBC.
Att prata öppet om sex är tabubelagt i stora delar av Indien och sexualundervisning är många gånger bristfällig i skolor.
– Det ledde omedelbart till massor av uppmärksamhet, och all var inte positiv, säger Meenal Baghel fortsatt.
Hon berättar i intervju att tidningen genom åren fick motta en strid ström av hatbrev och till och med en och annan stämningsansökning på grund av sexologens spalt där han bland annat gav sin syn på "oskuldstest", astrologi och penisförlängande ritualer.
Mahinder Watsa vigde stora delar av sitt liv åt att öka kunskapen om sex och samlevnad i sitt hemland, både genom frågespalter och arbete med familjeplanering. Över 40 000 människor uppskattats ha fått svar på sina frågor av sexologen genom åren.
"Han levde ett strålande liv och det gjorde han på sina egna villkor", säger Watsas efterlevande familj i ett uttalande.

ANDRA LÄSER