Vem ska bära luciakronan i år? Du avgör med din röst!

Luciaomröstningen i full gång – du kommer väl ihåg att rösta före den 24 november! På samma gång kan du delta i luciainsamlingen och vara med om att hjälpa utsatta barnfamiljer.

Årets luciakandidater: På övre raden från vänster: Denjah Leinson, Astrid Lindholm, Tilde Koroleff, Emelie Jungner och Cecilia Lasén. På nedre raden från vänster: Sandi Bengts, Anna Hasselblatt, Anna-Matilda Rosendal, Tilde Polviander och Ronja Vinberg.
De tio kandidaterna representerar största delen av Svenskfinland. I år är två av de tio från Åland. Många av kandidaterna sysslar med musik i någon form, men studier upptar det mesta av deras tid.
En vägande orsak till att de kandiderar till luciauppdraget är att få bidra till luciainsamlingen men alla nämner också möjligheten att få sprida ljus, värme och hopp i vintermörkret, speciellt i dessa coronatider.
Folkhälsans luciainsamling har de senaste åren inbringat närmare 200 000 euro. Röstningen pågår fram till midnatt den 24 november. Följande dag offentliggörs namnet på årets lucia! Insamlingen pågår även efter att årets lucia har utsetts, eller ända fram till den sista januari är det möjligt att bidra.
Kröningen äger traditionsenligt rum i domkyrkan i Helsingfors den 13 december. Årets lucia kröns av Mika Salminen från Institutet för hälsa och välfärd i Finland.
Här kan du läsa alla intervjuer med årets luciakandidater och rösta på din kandidat! Du kan också gå direkt till Folkhälsan och rösta på din kandidat
Fjolårets lucia, Ingrid Enckell, hade ett ovanligt uppdrag då hon kröntes inför en nästan tom domkyrka på grund av coronarestriktionerna.

Finlands lucia

Det är som vanligt en tremannajury som har utsett årets luciakandidater. Den ansvarsfulla uppgiften har i år skötts av studeranden Anna-Kajsa Edström, också känd som Finlands lucia 2017, HBL:s chefredaktör Erja Yläjärvi och Strömsös programledare Niklas Aldén.
Folkhälsan står för insamlingen och valet på riksnivå i samarbete med Hufvudstadsbladet och Yle.
Årets kandidater är Sandi Bengts från Helsingfors, Anna Hasselblatt från Esbo, Emelie Jungner från Ingå, Tilde Koroleff från Gottby/Jomala, Cecilia Lasén från Purmo/Pedersöre, Denjah Leinson från Esbo, Astrid Lindholm från Degerby/Ingå, Tilde Polviander från Mariehamn, Anna-Matilda Rosendal från Raseborg och Ronja Vinberg från Esbo.

ANDRA LÄSER