Efter strul med Studieinfo: studieplatser dras tillbaka

De sökande som felaktigt beviljades studieplatser vid universitet på grund av ett tekniskt fel i tjänsten Studieinfo mister sin studieplats. 

På grund av ett tekniskt fel i Studieinfo-tjänsten har en del sökande till högskolor fått en studieplats på falska grunder.
Anna Korkmananna.korkman@hbl.fi
26.05.2023 19:35 UPPDATERAD 26.05.2023 20:12
Vissa sökande till högskolor har fått ett felaktigt besked om beviljad studieplats orsakad av ett tekniskt fel i tjänsten Studieinfo, meddelade Utbildningsstyrelsen på torsdagen.
Personer som redan har en högskoleexamen är de som berörts av felet. Systemet i Studieinfo hade inte beaktat deras examen, utan de fick poäng som endast förstagångssökande borde ha fått.
Eftersom studieplatsen har beviljats ​​på grund av ett tekniskt fel är universiteten tvungna att återta dessa studieplatser, uppger Finlands universitetsrektorers råd (Unifi) i ett pressmeddelande på fredagen. 
Alla sökande som berörs kommer att informeras om korrigering av ärendet av universitetet som antagit personen på fel grunder. De felaktiga besluten korrigeras beroende på hurudan betygsantagning som tillämpas.

Hundra personer berörs

Från Utbildningsstyrelsens sida har man bedömt att det gäller cirka hundra sökningar som behandlats felaktigt. 
”Antalet är inte så stort. Det handlar om cirka hundra sökningar, men vi utreder saken just nu”, sade planeraren Minea Wilo-Tanninen från Utbildningsstyrelsen till STT på torsdagseftermiddagen.
Hon sade också att man strävar efter att ha kartlagt problemets omfattning fram till måndag nästa vecka.
Det var flera sökande som själva upptäckte felet på torsdagen. Utbildningsstyrelsen lokaliserade och korrigerade det tekniska felet redan samma dag.

    ANDRA LÄSER