EU: Alla laddare ska passa alla apparater

Vilken laddsladd passar till telefonen och hur många ska du egentligen behöva ha? Glöm det framöver – åtminstone om EU-kommissionen får som den vill och förvandlar usb c-kontakten till allmän standard.

USB-C föreslås bli standardport för bland annat telefoner och läsplattor.
EU har pressat på i många år och stoltserar med att ha fått marknaden att gå från ett 30-tal olika laddsladdssystem till just nu bara tre.
Nu ska det föras till sin spets. EU-kommissionen vill att alla framöver ska använda samma modell: usb c.
"Konsumenterna i EU har frustrerats alldeles för länge av byrålådor fulla av laddare som inte passar ihop. Vi har gett industrin tillräckligt med tid för att komma med egna lösningar. Nu är det dags för lagstiftning om ett gemensamt system", slår kommissionens digitaliseringsansvariga förste viceordförande Margrethe Vestager fast i ett pressmeddelande.

Mindre skräp?

Förslaget innebär att en usb c-kontakt ska krävas på alla nya mobiltelefoner, läsplattor, digitalkameror, hörlurar och portabla högtalare. Dessutom vill kommissionen säkerställa att inte tillverkarna ser till att deras produkter laddas långsammare om man använder en laddare som någon annan gjort.
I slutändan ska det även bidra till bättre miljö. Enligt kommissionens beräkningar uppgår mängden slängda och outnyttjade laddare årligen till 11 000 ton.
När – och om – parlamentet och ministerrådet tagit sitt beslut kommer det sedan att dröja två år innan de nya reglerna ska börja gälla.

"Inte mot Apple"

Flera tillverkare har redan usb c-kontakter som standard – dock inte Apple, som hittills mestadels hållit fast vid sin egen Lightning-kontakt.
EU-kommissionen betonar dock att förslaget inte är särskilt inriktat mot just Apple.
– Absolut inte. Apple kommer att behöva byta till usb c, men det håller de redan på att göra på vissa produkter. De kan fortfarande ha en Lightning-laddare, men i så fall måste de lägga till en usb c, säger en av de ansvariga för det nya förslaget på en teknisk genomgång i Bryssel.
I ett uttalande från Apple varnar bolaget ändå för att övergångstiden kommer att bli för kort och menar dessutom att "strikt reglering som bara tillåter en typ av kontakt skadar innovation".
Inte alls, anser inremarknadsansvarige EU-kommissionären Thierry Breton.
– Jag känner de här företagen sedan åratal tillbaka. Varje gång vi lägger fram ett förslag så säger de att det är emot innovationen. Men nej, det är inte emot innovation. Det är inte emot något. Som allt annat vi gör är det för konsumenterna. Det här är bara något för att underlätta livet lite grand för våra medborgare, säger Breton på en presskonferens i Bryssel.

Laddat förslag från EU

EU-kommissionen vill göra usb c-kontakter till allmän standard för laddning av merparten av alla nya elektroniska produkter.
Samtidigt föreslås nya regler som ska omöjliggöra att tillverkare får laddningen att gå långsammare om man inte använder deras produkt samt bättre konsumentinformation och möjlighet att välja om man vill köpa en laddare till sin produkt eller inte.
Om EU-parlamentet och EU:s ministerråd kan enas om förslagen ska de nya reglerna träda i kraft 24 månader senare – det vill säga tidigast kring årsskiftet 2023/24

ANDRA LÄSER