Snart tändas tusen juleljus — vet du om din brandvarnare fungerar som den ska?

Vi går in i december med tjutande sirener. Eller åtminstone den som bryr sig om hemmets säkerhet gör klokt i att föra lite oljud i kväll. Den 1 december är brandvarnardagen — alltså dagen då man ska testa om hushållets brandvarnare är i skick.

På batteridrivna brandvarnare finns en knapp som man ska trycka in i några sekunder — om den tjuter fungerar varnaren som den ska. Det är bra att placera en brandvarnare i varje sovrum och en i hallen.
Petra Miettinenpetra.miettinen@hbl.fi
01.12.2022 07:52
Det är lite si och så med brandsäkerheten i Finland, åtminstone om man ser till antalet fungerande brandvarnare i hemmen.
I över hälften av de bostäder som brunnit under de senaste åren har det inte funnits någon brandvarnare alls, eller så har den inte fungerat. Det visar statistik från Räddningsbranschens Centralorganisation i Finland, SPEK. I dag uppmärksammar vi brandvarnardagen. Brandsäkerhetsveckan når sin höjdpunkt på torsdag kväll klockan 18, då räddningsbranschen hoppas att så många hem som möjligt testar sina brandvarnare. 
Testningen behövs, för studier från fältet visar att alltför många hem saknar fungerande brandvarnare. När SPEK gjorde en liten gatugallup i Böle i november visade det sig att endast hälften av de tillfrågade testar sin bradvarnare mer än en gång om året. 
– Även om över 90 procent av respondenterna i de senaste årens enkäter har svarat att det finns tillräckligt många fungerande brandvarnare hemma, visar fältobservationer på något helt annat, säger Juha Hassila, expert inom säkerhetskommunikation.
Många av gallupens respondenter testar sina brandvarnare väldigt sällan eller inte alls. Ungefär en fjärdedel uppgav att de testar hemmets brandvarnare en gång om året. 
Även antalet brandvarnare i hemmet var lågt. Drygt en tredjedel av hemmen hade endast en brandvarnare.

Sämre i hyreshus

Det finns också en tydlig skillnad mellan olika boendeformer. Sämst är brandsäkerheten i hyreshus. Omkring 70 procent av hyresbostäderna saknade brandvarnare eller så fungerade de inte.
Enligt bestämmelserna räcker en brandvarnare i bostäder som är mindre än 60 kvadratmeter. Räddningsbranschen rekommenderar dock att man installerar en brandvarnare i varje sovrum och i en i tamburen.
För att muntra upp brandvarnardagen och den annars kanske lite tråkiga uppgiften att testa brandvarnare utmanar Räddningsbranschens influerare allmänheten att delta i dagen med en brandvarnardans. Tanken är att man gör en video på sin dans, taggar den #palovaroitintanssi och delar den i sociala medier.
"Man kan så klart testa brandvarnarna även utan dans, om det känns bättre så. Den som vill dansa kan ladda upp sin video på Facebook, Instagram eller Tiktok", säger Juha Hassila i ett pressmeddelande.

ANDRA LÄSER