Island lockar med vulkaner, spännande historia och heta källor

Eri Lassila studerar svenska vid Uleåborgs universitet och förverkligar sin dröm i sommar – att ensam resa till Island och delta i Nordkurs Reykjavik. Nu är resan slut och det här är sista delen i hens reseblogg om det isländska äventyret för HBL.

Den obligatoriska kursbilden, här är deltagarna och lärarna på Nordkurs Reykjavik 2021, fotograferade under avslutningsfesten på Nordens hus i Reykjavik.

Nu är jag tillbaka hemma i Uleåborg efter en hel dags resande. Resan hem gick utan problem och pandemin hade inte en så stor påverkan på allt som jag hade varit rädd för. Resan gav mig många nya upplevelser, och självsäkerhet om att jag faktiskt kan resa ensam. Den här var ju min första resa ensam, utan föräldrarna.

Jag har lärt mig massor om Island, det isländska språket, andra nordiska länder och deras kulturer och jag lärde mig även känna mig själv på ett nytt sätt. Islands inofficiella motto är þetta reddast, som betyder det ordnar sig. Jag tar med mig detta motto, att saker brukar ordna sig även om det händer något oväntat. På kommande resor, om jag ännu ska resa under pandemin, måste jag komma ihåg att kontrollera giltighetstiden för coronatesternas resultatet.

Island kan vara ett tufft land att besöka när man har ett funktionshinder som jag. Jag kunde inte hänga med när mina kurskamrater åkte till vulkanen Fagradalsfjall nära Reykjavik, som faktiskt har ett utbrott på gång just nu. Jag kunde inte delta för att man måste gå mycket långt för att se lava och det klarar jag inte av.

Men jag kan rekommendera två andra ställen som man måste se när man besöker Island: Snorrastofa-museet i staden Reykholt och de allmänna badhusen som finns överallt.

Snorri Sturluson var skald, diktare och politiker på 1200-talet. Hans mest kända verk är den yngre/prosaiska Eddan. Han skrev också Heimskringla, som behandlar Norges kungar. Han valdes två gånger till lagsagoman på det isländska Alltinget, en mycket förnäm position. Han dödades 1241 eftersom han varit inblandad i ett uppror mot den norske kungen Håkon.

Jag bodde i västra Reykjavik, så jag gick flera gånger till badhuset Vesturbæjarlaug. Det är annorlunda än finska simhallar, då alla pooler ligger utomhus och populärt bland lokalbefolkningen. Det var häftigt men samtidigt nästan konstigt med en varm pool fullt med folk, som snackade vänligt med varandra, skämtade och hade kul, mitt i en global pandemi. Där finns också en kall pool, och mina kurskamrater tyckte att jag var en total fegis som inte doppa med i det kalla vattnet med dem. Det finns även ett könsneutralt omklädningsrum som markeras med tydliga skyltar.

En intressant händelse inträffade när vi åkte runt i Reykjavik med buss och kollade på konstverk och kända byggnader i staden. Det var en regnig dag och vi hade just sett presidentens hus Bessastaðir. När bussen närmade sig en rondell körde presidenten själv, Guðni Jóhannesson, mot oss. Han såg att vi var en stor grupp studerande som just hade varit på besök utanför hans hus, och han vinkade artigt till oss. Sådant kan bara hända i ett så litet land som Island!

Trots att Island är ett mycket dyrt land reser jag dit igen så snart som möjligt och det rekommenderar jag varmt till alla andra också.

Island är unikt och olikt de andra nordiska länderna. Det är en likadan modern välfärdsstat som Finland, men har en mycket intressant historia, med rik kultur och många egna traditioner. Även språket är mycket intressant och inte alls så omöjligt att lära sig som jag trodde. Islänningar är väldigt artiga, om du behöver hjälp så kan du bara fråga och "þetta reddast" – det ordnar sig.

Läs också de övriga delarna i serien:

Ny reseblogg: Finländska Eri på språkresa i Reykjavik

Ingen pratar om pandemin på Island – "Livet med kultur och samtal känns befriande"

ANDRA LÄSER