Sveriges statsminister om Natoprocessen: Förstår många i Finland är frustrerade

– Vi förstår den frustration som också många i Finland just nu känner över att i det här läget ännu inte ha blivit medlemmar i Nato. Det sade Sveriges statsminister Ulf Kristersson på en presskonferens på tisdagen efter att ett uttalande av Finlands utrikesminister Pekka Haavisto fått stor spridning i grannlandet. 

Ingen nationell säkerhetsfråga är viktigare för Sverige än att Sverige och Finland snabbt går med i Nato, sade den svenska statsministern Ulf Kristersson (Moderaterna) på tisdagskvällen.
Anna Svartströmanna.svartstrom@hbl.fi
24.01.2023 20:40 UPPDATERAD 24.01.2023 20:42
Den svenska regeringen kallade till presskonferens på tisdagskvällen ”med anledning av Nato-processen och Sveriges säkerhet”.
Det skedde efter att Turkiets president Recep Tayyip Erdogan på måndagen sade att Sverige inte ska räkna med stöd för sin Natoansökan på grund av helgens koranbränning i Stockholm. 
Turkiet är det enda land som tillsammans med Ungern inte har ratificerat Natoansökningarna.
På tisdagen väckte dessutom utrikesminister Pekka Haavistos (De Gröna) uttalande rabalder i grannlandet. Han sade att det i något skede kan uppstå en situation där Finland får överväga att gå vidare i Nato utan Sverige. 

Preciserade uttalande

Haavisto förklarade sig senare på tisdagen och bedyrade att ”ingenting har förändrats” i Finlands avsikt att gå in i Nato tillsammans med Sverige.
Sveriges statsminister Ulf Kristersson (Moderaterna) sade på sin presskonferens att Haavisto och Petteri Orpo (Saml) entydigt under dagen markerat att ”Finland fortsatt strävar efter att gå hand i hand med Sverige in i Nato, precis som vi ansökte om i maj förra året.”
– Samtidigt har de gjort klart att Finlands inträde i Nato inte kan förhindras om Sverige permanent skulle bli utestängt från ett Natomedlemskap. Det är en begriplig ståndpunkt, fortsatte Kristersson.
Han säger att sig förstå att många i Finland är frustrerade över att medlemskapet dröjer. Han betonar ändå att han och regeringen tar fasta på ”det mycket entydiga budskapet att Finland fortsatt vill gå med i Nato tillsammans med Sverige”. Dessutom menar han att budskapet från Natoländerna är att de ser Finlands och Sveriges Natoansökningar som gemensamma.
– Ingen nationell säkerhetsfråga är nu viktigare för Sverige än att Sverige och Finland snabbt går med i Nato, säger Kristersson.

Tror möte återupptas

Ulf Kristersson talar om krafter både i och utanför Sverige som vill hindra ett svenskt Natomedlemskap. Enligt honom finns det provokatörer som vill försämra Sveriges relationer till andra länder, vilket leder till att medlemskapet försenas, utan att särskilt specificera vad han avser.
– Jag vill mana alla i Sverige nu att inse allvaret i den här situationen, det här är allvar på riktigt. Det här är det värsta vi har varit med om säger Kristersson om det aktuella säkerhetsläget.
Det trilaterala möte som varit planerat till februari mellan Finland, Sverige och Turkiet har från turkisk sida skjutits upp. Ulf Kristersson säger att han har en bestämd bild av att samtalen ska återupptas, och att det behövs en dialog för att den gemensamma överenskommelsen – avtalet mellan de tre länderna från i fjol somras – ska kunna fullföljas.

ANDRA LÄSER