Eldupphör efter häftiga attacker i Israel och Gaza – Trump stöder Israels handlingar till hundra procent

Med hjälp av egyptiska medlare har en överenskommelse om eldupphör träffats med Israel, enligt palestinska företrädare. Uppgifterna bekräftas för nyhetsbyrån AFP från egyptiskt håll.

Ett israeliskt luftangrepp mot Gaza stad under söndagen.
Eldupphöret kommer efter en helg då flera hundra palestinska raketer avlossats mot Israel, som svarat med flyganfall mot mål i Gazaremsan. Det är den allvarligaste upptrappningen mellan palestinska extremister och Israel sedan ett krig bröt ut 2014.
Israel har ännu inte kommenterat uppgifterna om uppgörelsen, men inga attacker eller raketer har avlossats sedan klockan halv fem på måndagsmorgonen (lokal tid) då eldupphör skulle starta, enligt en reporter på AFP.
Upptrappningen började i lördags och beskjutningarna eskalerade under söndagen. Minst 23 palestinier, varav nio upprorsmän, dödades i attackerna. Fyra civila dödades i Israel, uppger palestinska och israeliska myndigheter.
En gravid kvinna och ett 14-månader gammalt barn dog i de israeliska attackerna, enligt Gaza. Från israeliskt håll dementerar man uppgifterna och säger att det var en raket skickad av Hamas som orsakade kvinnan och barnets död.
USA:s president Donald Trump skriver på Twitter att Washington till hundra procent stöder Israels åtgärder. "Till Gazas folk – dessa terrorhandlingar mot Israel kommer bara att ge er mer elände", skriver Trump.

ANDRA LÄSER