Rekordstark UV-strålning i Helsingfors – barn med "ljus hy och Pippi-fräknar" extra utsatta

De kommande fyra dygnen ligger UV-indexet i Helsingfors på 6, vilket innebär stark strålning.

Då UV-strålningen är stark är det extra viktigt att skydda barnens tunna hud.
Heidi Herrmannheidi.hermann@hbl.fi
21.06.2022 12:37 UPPDATERAD 21.06.2022 12:49
Det är andra gången i sommar som UV-strålningen når upp till stark nivå. En tredjedel av årets dagar är UV-indexet på 3; redan då är det läge att skydda sig. Varningar ges när UV-indexet ligger på 6. Då ska man fästa särskild uppmärksamhet vid att skydda sig mot solstrålarna.
– Det är skugga och att skydda huden med kläder samt solkräm som gäller, säger Anu Heikkilä, forskare på Meteorologiska institutet.

Hur länge kan man vistas ute innan det blir farligt för huden? 

– Det beror på klockslaget och hudtypen. Om man har mycket ljus hy och fräknar som Pippi Långstrump och är ute på morgonen vid 9-tiden, då lönar det sig nog att skydda sig.
Det är solens position på himlen som avgör styrkan på UV-strålningen. I dag, tisdagen den 21 juni är det sommarsolstånd, alltså årets längsta dag. Då står solen som högst upp på himlen,  på grund av jordaxelns lutning.
– När solen står rakt ovanför oss behöver solstrålarna inte ta sig igenom en lika tung luftmassa, som när solen står vid horisonten. 
 Klimatuppvärmningen påverkar inte direkt UV-strålningen, men nog indirekt, eftersom atmosfärens kemiska uppsättning avgör hur stark UV-strålningen blir, enligt Anu Heikkilä.

UV-index (UVI)

Om ingen strålning förekommer är UVI noll.
När indexet är över 3 ska man skydda sig mot solen.
I Finland överskrids värdet 3 under vackra sommardagar mellan kl. 10 och kl. 17. 
Om UVI är 6 eller högre är strålningen kraftig. 
Om UVI är 8 eller högre är strålningen mycket kraftig. 
Om indexet är 11 eller högre är UV-strålningen extremt kraftig. Detta sker i bergstrakter och vid ekvatorn.
Källa: Meteorologiska institutet
Den skadliga delen av UV-strålningen, som inte filtreras bort av ozonskiktet, orsakar rodnad och hudskador. När huden bränns av solen uppstår en inflammationsreaktion. En del av DNA-skadorna läker av sig själva, men en del läker aldrig. 
– Det här kan få dåliga konsekvenser. Det är bevisat att om huden återkommande bränns av solen så ökar risken för hudcancer.
Speciellt viktigt är det att skydda barnens tunna hud.
– Om det är viktigt att vuxna skyddar sig, är det extra viktigt att hjälpa barnen göra det. 
Läs också: Hundratals hudcancerfall har inte diagnostiserats under coronaåren
UV-index används över hela jordklotet på samma sätt, i enlighet med FN:s rekommendationer. Tanken är att veta när det är läge att skydda sig mot solen.
Indexet varierar enligt det geografiska läget, tiden på året och tiden på dygnet. Dessutom inverkar molnigheten, höjden över havet och ozonmängden i atmosfären.
Läs också:

ANDRA LÄSER