Det är andra gången i sommar som UV-strålningen når upp till stark nivå. En tredjedel av årets dagar är UV-indexet på 3; redan då är det läge att skydda sig. Varningar ges när UV-indexet ligger på 6. Då ska man fästa särskild uppmärksamhet vid att skydda sig mot solstrålarna.
– Det är skugga och att skydda huden med kläder samt solkräm som gäller, säger Anu Heikkilä, forskare på Meteorologiska institutet.
Hur länge kan man vistas ute innan det blir farligt för huden?
– Det beror på klockslaget och hudtypen. Om man har mycket ljus hy och fräknar som Pippi Långstrump och är ute på morgonen vid 9-tiden, då lönar det sig nog att skydda sig.
Det är solens position på himlen som avgör styrkan på UV-strålningen. I dag, tisdagen den 21 juni är det sommarsolstånd, alltså årets längsta dag. Då står solen som högst upp på himlen, på grund av jordaxelns lutning.
– När solen står rakt ovanför oss behöver solstrålarna inte ta sig igenom en lika tung luftmassa, som när solen står vid horisonten.
Klimatuppvärmningen påverkar inte direkt UV-strålningen, men nog indirekt, eftersom atmosfärens kemiska uppsättning avgör hur stark UV-strålningen blir, enligt Anu Heikkilä.
UV-index (UVI)
Den skadliga delen av UV-strålningen, som inte filtreras bort av ozonskiktet, orsakar rodnad och hudskador. När huden bränns av solen uppstår en inflammationsreaktion. En del av DNA-skadorna läker av sig själva, men en del läker aldrig.
– Det här kan få dåliga konsekvenser. Det är bevisat att om huden återkommande bränns av solen så ökar risken för hudcancer.
Speciellt viktigt är det att skydda barnens tunna hud.
– Om det är viktigt att vuxna skyddar sig, är det extra viktigt att hjälpa barnen göra det.
UV-index används över hela jordklotet på samma sätt, i enlighet med FN:s rekommendationer. Tanken är att veta när det är läge att skydda sig mot solen.
Indexet varierar enligt det geografiska läget, tiden på året och tiden på dygnet. Dessutom inverkar molnigheten, höjden över havet och ozonmängden i atmosfären.
Läs också:
ANDRA LÄSER