Se bilderna: Clownerna bjöd på sensommarskoj på simstadion i Helsingfors

Skratten är många och stämningen munter när de simhoppande clownerna underhåller folkskaran på Helsingfors simstadion på onsdagskvällen. 

Clownen Doktor Kaapo Hönni kastar sig raklång ut från tiometers avsatsen. Efter en paus på två år har clowngruppen kunnat starta i gång sin spexande show igen.
Nathalie Koskinennathalie.koskinen@hbl.fi
18.08.2022 18:00 UPPDATERAD 28.08.2022 10:05
– Nu vill jag höra alla barn skrika det högsta de kan!
Ett hav av glatt skrik fyller hela simstadion. På onsdag kväll sitter över 2000 åskådare på läktarna i väntan på att få se något utöver det vanliga: de simhoppande clownerna Jerobeam Team. 
Henrik Höyry (Harri Silván) gjorde entré på vattenskidor. 
– Titta där är ju en clown! utbrister Siiri Koponen och pekar mot bassängkanten där en av clownerna visar sig och börjar spruta vatten ur en vattenpistol mot publiken.
Hon är på plats med pappa Juho och brodern Elis. De väntar förväntansfullt på att showen ska börja. Barnen har aldrig sett clowner tidigare, och inte minst clowner som gör simhopp.
– En kompis till mig berättade om det här jippot och då tänkte jag att vi borde komma och se, säger Juho.
Juho Koponen med sina barn Siiri och Elis på simstadions läktare.
8-åriga Maja Sulin sitter på läktaren med sina släktingar. Hon brukar simma på simstadion och är spänd på vad clownerna kommer göra från de höga avsatserna.
– Jag hoppas de kommer att hoppa sittandes på en stol, säger Maja och pekar på en stol som är utplacerad vid den högsta avsatsen på tio meter.
Det är minst sagt oförutsägbart att veta vad de ska göras. I showen används både eld, cyklar och alla möjliga föremål för att skapa humoristiska sekvenser. När clownen Nakke Paketti tänder eld på sig själv i misstag när han ska grilla korv så tjuter barnen av glädje.
Maja Sulin är på glatt humör och hoppas på många skojiga akter.
Under showens gång får de olika clownerna utföra sina bästa hopp för att sedan bedömas av en jury som väljs ut bland publiken. Kaaleppi Kukkakeppi (Mikko Pennanen) och Teukka Tyykinkula (Tero Vartiainen) hoppar med vind under finska flaggan.
Mika Pennanen har varit med i gruppen i 21 år under namnet Liukas Pätkä. Han säger att det känns bra att kunna få göra det här igen. Jerobeam Team är vana att få resa runt och pandemin satte minst sagt käppar i hjulen för deras verksamhet.
– Under pandemin kunde vi inte göra någonting, så äntligen får vi uppträda för barnen och familjerna igen, säger Pennanen.
Showen är den största som de gör i Finland i år.
Jesperi Vara har varit med i gruppen i 38 år, och går under namnet Doktor Kaapo Hönni.

Varför har du titeln doktor?

– Det kommer du se när showen börjar, säger Vara finurligt.
Alla clowner har en egen karaktär med sina egna särdrag och färdigheter, både då det kommer till personlighet och teknik. Alla medverkande clowner är professionella dykare och vana att showa till det.
Liukas Pätkä (Mika Pennanen) och Tohtori Kaapo Hönni (Jesperi Vara) tillsammans med den originella Jerobeam Salakyttä (Osmo Meskanen) som grundade gruppen för 53 år sedan.
Osmo Meskanen är grundaren till gruppen som fick sin början 1969 och namnet Jerobeam Team kommer från hans eget clownnamn Jerobeam Salakyttä. Nu sitter han bredvid och får titta på när Liukas Pätkä och Kaapo Hönni uppträder och för hans arv vidare. Meskanen är 33-faldig guldmedaljör i FM i simhopp och har även två guldmedaljer i de skandinaviska mästerskapen.
– Jag är så glad att få se showen komma i gång igen, säger Meskanen.
"Jag ska visa att jag nog kan lyfta dig!" säger Liukas Pätkä (Mika Pennanen) och kastar iväg sin clownkollega. 
Jerobeam Team gör en efter en entré på simstadion.
Nakke Paketti (Timo Räisänen) råkade tända eld på baken när han skulle grilla korv.
Kaaleppi Kukkakeppi hoppar ridandes på Pentti Sementtis rygg. 
Höga poäng delas ut från juryn. Juryn valdes bland åskådarna och fick betygsätta clownerna simhopp. 
Doktor Kaapo Hönni (Jesperi Vara) spexar till det när han hoppar från avsatsen. 
En clown i ett rullande bildäck är inte något man ser varje dag. 

ANDRA LÄSER