Det blåser ordentligt på Råholmen då HBL anländer till Helsingfors Kanotklubbs lokal onsdagen den 27 juli. För exakt sjuttio år sedan ordnades OS-tävlingarna i paddling här.
Men vinden har inte skrämt bort ett 40-tal ivriga paddlare som har kommit för att fira jubileet. Vi talar med Risto Fagerholm, verksamhetsledare för Helsingfors Kanotklubb, som står värd för arrangemangen.
– Vi ordnar alltid evenemang för medlemmar på onsdagar under somrarna. Nu råkade framgångsdagen 27.7 falla på en onsdag, därifrån kom idén att ordna ett öppet evenemang.
Fagerholm är också ordförande för Finlands kanotförbund, föreningen som 1952 arrangerade paddlingstävlingarna under OS. Arrangemangen är liknande i dag, sträckan som deltagarna paddlar är samma: 10 000 meter.
–Starten är på samma ställe där de längre distanserna startade 1952, på paddlingscentrets södra sida. Vi paddlar tre varv på banan som går från Roddstadion till Grisen (en liten ö). Förhållandena är ändå lite enklare i dag än för 70 år sen, i stället för fem bojar där banan vänder har vi i dag bara två bojar, säger Fagerholm.
Förutom färre bojar finns det några andra skillnader. Paddlingen börjar med en gemensam start, men sen är det egen takt som gäller. Det handlar inte om att ha den snabbaste tiden, målet är att hylla de finska framgångarna på samma bana.

För exakt 70 år fick publiken på Roddstadion se Finland kamma hem fyra OS-guld under två dagar. Sedan 1980-talet har det inte ordnats en ordentlig paddlingstävling inför stadion, som visar tydliga ålderstecken. I kanoten Pasi Peltonen (till vänster) och Martti Pesonen.
Största delen av deltagarna kommer från olika paddlingsklubbar i Helsingfors. Åldern på deltagarna varierar stort. Bland de äldre deltagarna finns 87-åriga Martti Pesonen, som var på plats och följde med OS 1952.
– Jag var vid Olympiastadion, men inte Roddstadion.

Under Olympiska spelen 1952 var Martti Pesonen på plats i Helsingfors. Han såg inga tävlingar vid roddstadion då, men under Finlands Festspel 1947 var han på plats då det ordnades motorbåtstävlingar på samma plats.
Pesonen är uppvuxen i Norra Karelen men under OS bodde han hos en släkting i Helsingfors.
–Långdistans- och maratonloppen följde jag längs med Gamla Tusbyvägen, då Emil Zátopek vann överlägset, minns Pesonen.
Han är själv en erfaren paddlare, och har varit medlem i Helsingfors kanotklubb sedan 1978.
–När jag fick höra om det här evenemanget visste jag genast att jag ville delta. Senast det var fest, för 20 år sen, blåste det ännu mera. Då kunde jag inte delta eftersom jag paddlade ensam i en singelkanot. I dag paddlar jag i en dubbelkanot. Tanken är att vi paddlar hela sträckan, säger Pesonen.
Efter att alla deltagare klarat sträckan väntar bastu, följt av medaljkaffe i festsalen i Helsingfors Kanotklubbs lokal. Under kaffet kommer det även att visas klipp från OS 1952.
Roddstation byggdes år 1939 för OS som skulle ordnas i Helsingfors 1940. Det dröjde dock till tolv år innan startskottet gick. Efter 1980-talet har inte det ordnats tävlingar vid stadion, men även om den står tom paddlas det fortfarande flitigt på vattnet intill.
Finska paddlingsmedaljer under OS 1952
Singelkajak 1500 meter damer, guld: Sylvi Saimo (Saimo var även den första finska kvinnan som vann guld i sommar-OS)
Dubbelkajak 1000 meter herrar, guld: Kurt Wires och Yrjö Hietanen
Singelkajak 10 000 meter herrar, guld: Thorvald Strömberg
Dubbelkajak 10 000 meter herrar, guld: Kurt Wires och Yrjö Hietanen
Singelkajak 1000 meter herrar, silver: Thorvald Strömberg
Singelkanot 1000 meter herrar, brons: Olavi Ojanperä
ANDRA LÄSER
Ryssland
Anna-Lena Laurén: En ensamförsörjande pappa betalar ett fruktansvärt pris för krigsmotståndet i Ryssland
31.03.2023 17:00

Salutorget
Sista fiskförsäljaren lämnar Salutorget: ”Varför komma till torget för ett paket fisk när du får allt från ett köpcenter”
31.03.2023 17:03

Inflation
Nu faller inflationen kraftigt – men det finns en förklaring, säger chefsekonom
31.03.2023 15:22

Skådespelare
Efter Tove vill alla jobba med Alma Pöysti – i påsk får vi se henne begå övergrepp som finlandssvensk skurk
31.03.2023 19:39

Åland
Ateneum hade inte råd – Anders Wiklöf köpte Edelfelttavla för 400 000 euro och slänger nu en känga mot andra konstintresserade
30.03.2023 17:05
