SFP vågar inte säga nej

Sannfinländarnas värdegrund skiljer sig så markant från flera andra partiers att de här partierna inte kan tänka sig att regera tillsammans med Sannf. SFP förhåller sig däremot avvaktande. Partiet tar en politisk risk.

LedareTommy Westerlundtommy.westerlund@ksfmedia.fi
11.01.2023 13:30 UPPDATERAD 11.01.2023 15:15
I tisdags meddelade De Grönas ordförande Maria Ohisalo att hennes parti efter riksdagsvalet inte kommer att gå med i en regering där Sannfinländarna ingår. Hon underströk de stora skillnaderna i de två partiernas grundvärderingar och i synen på bland annat klimatmål, invandring, EU-politik och jämställdhet.
Senare samma dag, i samband med Ilta-Sanomats partiledardebatt kom även Socialdemokraterna och Vänsterförbundet med klara besked. Både Sanna Marin (SDP) och Li Andersson (VF) gav ett resolut nej på en direkt fråga om partierna är redo att gå med i en regering tillsammans med Sannfinländarna.
Mönstret från Sverige håller nu på att upprepas i Finland. Åtminstone de rödgröna partierna säger klart ut att de inte vill regera med Sannfinländarna, på samma sätt som det rödgröna blocket i Sverige säger nej till att styra landet tillsammans med Sannfinländarnas broderparti Sverigedemokraterna.

ANDRA LÄSER