Rysslandsrelationen är slut – inga lätta lösningar finns

Finland befinner sig i en ny säkerhetspolitisk verklighet där det inte finns några självklara steg att ta

LedareErja Yläjärvi
01.03.2022 18:00 UPPDATERAD 01.03.2022 18:06
Vårt land har länge byggt sin säkerhetspolitik på ett trovärdigt eget försvar och en bilateral relation och dialog med Ryssland. Det sistnämnda har nu kollapsat totalt, dessutom snabbt och genomgripande. Det är en ny verklighet som försätter Finland i en situation där det inte finns några lätta eller enkla lösningar.
För stunden, och möjligtvis ganska långt in i framtiden, har Finland inte längre något eget förhållande med Ryssland.
Rysslands dramatiska angrepp mot Ukraina har förstört mycket av den diplomati vi tidigare trodde på och som president Sauli Niinistö personligen har byggt hela sin presidentperiod på. Dessutom har det hänt väldigt snabbt och på ett sätt som få ändå förväntade sig.
“Det som nu är förvirrande (för Finland) är att stabiliteten i ett större perspektiv har rubbats. Samtidigt har relationen till Ryssland kollapsat. Mycket av det som (den finländska) stabilitetspolitiken har byggts på har förlorats. Det är dags att tänka om grunderna”, skrev Utrikespolitiska institutets direktör, professor Mika Aaltola på Twitter på tisdag morgon.
Aaltola skrev också att det kommer att ta tid för Finland att hitta en ny bas för sin säkerhetspolitik och att diskussionen om alternativen borde vara öppen och grundlig. I det nya läget är det inte möjligt att gå tillbaka till stabiliteten som Ryssland själv aktivt har förstört och man måste ta hänsyn till allt som påverkar vårt säkerhetsläge, inklusive kärnvapen.
Ryssland är ett hot på mycket större plan än bara mot Ukraina. Det betyder inte att vi ska måla upp skräckbilder eller få panik, men nog erkänna fakta. Att Vladimir Putins regim snabbt skulle försvinna eller bytas ut är osannolikt. Vi måste leva med en ny verklighet.
Lyckligtvis finns den viktigaste pelaren i den finländska säkerhetspolitiken fortfarande kvar, det vill säga vårt välskötta försvar. Om vi nu snabbt måste satsa mer på vårt eget försvar, så bör vi ha mod att göra det.
I det nya läget är Finland inte neutralt, vilket också före detta statsministern Alexander Stubb har understrukit.
Regeringens historiska beslut att ge dödliga vapen både direkt till Ukraina och via Europeiska unionen gör oss redan delaktiga, och helt rätt så. Finland har också stött alla sanktioner mot Ryssland och de kan anses vara exceptionellt starka.
Mitt i allt detta är också majoriteten av det finländska folket, för första gången i landets historia, för Natomedlemskap, visar Yles nya opinionsmätning.
I måndagens A-studio ville president Niinistö ändå på alla sätt undvika att ta ställning till Natofrågan. Det visar att frågan är ytterst svår för presidenten personligen, men oavsett det måste vi våga diskutera.
Niinistö har under åren satsat mycket personligen på att ha ett eget förhållande med Putin, något som tidigare har haft ett värde för Finland men som inte ger oss några som helst garantier. Också Niinistö sitter nu i en helt ny situation, vilket syns.
Att snabbt försöka gå med i Nato i en akut krissituation skulle vara en risk. Att inte någonsin alliera sig är också garanterat en stor risk. Att inte våga tala klarspråk om olika alternativ och de risker som är förknippade med dem skulle vara den största risken av alla.
Vi måste därför lära oss av Estland där den utrikes- och säkerhetspolitiska debatten är rak och realistisk.
Det finns inga lätta lösningar för Finland, för vi kan inte påverka hur Putin agerar. Vi vet inte hur långt han är beredd att gå, hur mentalt stabil han är eller hur storslagna planer han har. Vi kan inte heller snabbt kasta oss in i Nato och låtsas att frågan är löst.
För stunden måste vi lita på oss själva, på EU, på vårt partnerskap med Nato och på vårt samarbete med Sverige – som på många sätt sitter i samma båt, även om det är utan den långa landgränsen med Ryssland.
Det är inte perfekt i en krissituation men det är ändå inte den sämsta utgångspunkten i en förändrad värld.

ANDRA LÄSER