Krönika: Jag var fjorton och insåg riskerna med att vara kvinna

Jag såg filmen Anklagad (The Accused) med Jodie Foster i huvudrollen på bio Pony i Dalsbruk. Det var våren 1989 och jag var fjorton år gammal. Det jag såg på filmduken förändrade mig för alltid. En brutal våldtäkt av en kvinna på ett flipperspel, där våldtäktsmännen blir ivrigt påhejade av manliga åskådare. Jag insåg riskerna av att vara flicka, kvinna.

Jodie Foster och Kelly McGillis i filmen Anklagad.
16.01.2023 07:00
Det var nog inte bara på mig som filmen gick under huden. Min gissning är att de flesta som såg den minns den. Det är en film jag aldrig vill se igen, men som jag är oerhört tacksam över att ha sett.
Den nya sexualbrottslagen som trädde i kraft i Finland vid årsskiftet får mig att tänka på just filmen Anklagad. Reformen stärker varje persons självbestämmanderätt och skyddet av den personliga integriteten. Den viktigaste ändringen är att definitionen av våldtäkt i fortsättningen bygger på samtycke eller snarare avsaknaden av samtycke. Lagen tar äntligen hänsyn till att offret kan lamslås eller passiviseras under våldtäkt.

Anklagad
är en historisk film på flera sätt, den allra första filmen som gav offer för sexuellt våld en röst och som ställer offret för våldtäkt i centrum. I filmen är Jodie Fosters karaktär Sarah Tobias ute och festar. 

ANDRA LÄSER