Tyska och brittiska stridsvagnar framme i Ukraina

Tyskland har levererat 18 utlovade stridsvagnar av typen Leopard 2 till Ukraina, meddelar det tyska försvarsministeriet. Även brittiska stridsvagnar har kommit fram, enligt Ukrainas försvarsdeministerium.

En tysk Leopard 2-stridsvagn under en övning i Tyskland. Arkivbild.
28.03.2023 07:09
”Våra stridsvagnar har kommit fram och är i händerna på våra ukrainska vänner som utlovat och i tid”, säger Tysklands försvarsminister Boris Pistorius i ett uttalande.
Även brittiska stridsvagnar av typen Challenger finns på plats i Ukraina, enligt det ukrainska försvarsministeriet.
– De är redan i Ukraina, säger den ukrainska talespersonen Iryna Zolotar till AFP, utan att ge ytterligare detaljer.
Ukrainas försvarsminister meddelade tidigare på måndagen att han inspekterat ett ”nytt tillskott” till det ukrainska försvaret från Storbritannien och Tyskland.
”För ett år sedan skulle ingen ha trott att våra partners stöd skulle vara så starkt”, skriver försvarsminister Oleksij Reznikov på Facebook.
Storbritanniens försvarsministerium uppgav på måndagen att de ukrainska förband som tränats för att använda stridsvagnarna är färdigutbildade.
”Ukrainska stridsvagnsförband har genomfört utbildning på Challenger 2-stridsvagnar i Storbritannien och har återvänt hem för att fortsätta sin kamp mot Rysslands illegala och oprovocerade invasion”, skriver det brittiska försvarsministeriet i ett uttalande.
Ukraina har bett om moderna stridsvagnar från länder i väst. De anses vara en avgörande del i arsenalen för att både kunna hejda ryska offensiver och starta en egen våroffensiv mot invasionsstyrkorna.

ANDRA LÄSER