David Lindström i Turin: "Finland kommer på femtonde plats"

Europa taggar till inför lördagskvällens final av Eurovisionsfestivalen. Men när HBL ringer ESC-fantasten David Lindström i Turin berättar han att den normala Eurovisionsfebern uteblir i år.

David Lindström träffade holländska Eurovisionsfans på plats i Turin.
David Lindström jobbar vanligtvis som informatör vid Svenska Teatern men har sedan 1996, då han var Yles utsända reporter under Eurovisionsfestivalen i Oslo, rapporterat från musikfestivalen för Ålandstidningen, Nya Åland och HBL, samt deltagit i Svenska Yles program De Eurovisa.
– Jag brukar springa runt på massor av fester dagarna innan finalen, men det har inte blivit så i år. Det har överlag inte ordnats så många fester, säger Lindström som varit på plats i Turin sedan i lördags.
Under normala omständigheter ordnas fester för att göra reklam för bidragen inför finalen, berättar Lindström – och inte vilka fester som helst.
– Jag glömmer aldrig Georgiens fest inför Eurovisionen i Helsingfors. De flög in landets bästa kockar som gjorde ljuvlig mat till hundratals gäster på Hotel Presidenttis nattklubb i Helsingfors. Vi fick en falska georgiskt vin i dörren med artisten Sophos ansikte på etiketten.
I år är det annat ljud i källan. Orsaken stavas framför allt: coronapandemin. Normalt brukar över 2 000 journalister och skrivande Eurovisionsfans på plats vid presscentret, i år är de endast 500. Folk bär munskydd i kollektivtrafiken och alla som har tillgång till presscentret måste ta ett antigentest med 72 timmars mellanrum – om man testar positivt väntar sju dagar i karantän.
– Det är hårda bud! I tisdags tog jag ett hemtest innan jag åkte och testade mig. Jag tänkte att jag inte ville åka fast och sitta inne i sju dagar, säger Lindström och skrattar.
David Lindström tror att finlands bidrag The Rasmus kommer landa på en femtondeplats i finalen.

Schabblar med scenografin

Han vill inte döma värdnationen Italien alltför hårt trots att festivalyran bakom kulisserna på många sätt uteblir i år.
– Man ska komma ihåg att det är bra att man över huvud taget kan ordna festivalen, och det hade kanske sett helt annorlunda ut om man inte hade behövt skydda artisterna från corona.
– Huvudsaken är att det blir ett bra tv-program och en lyckad show. Men även där har man ju stött på patrull, säger han.
I år är "green room" där artisterna sitter och väntar in sina reslutat grönt på riktigt. Området är som en italiensk trädgård med häckar och blommor som kommer dyka upp vid borden när artisterna får 12 poäng.
De italienska arrangörerna har också satsat stort på avancerad scenteknik med ledskärmar och en kinetisk sol på scenen bestående av sju ringar som ska rotera och skapa effekter med hjälp av strålkastare. Det enda kruxet har visat sig vara motorerna som tar för lång tid på sig att rotera, vilket har lett till att artisterna inte får uppträda med levande ledskärmar i bakgrunden.
– Jag har aldrig tidigare sett så avancerad scenografi, så det är synd att de inte hade testat den innan artisterna började repetera.
Läs också: "Som ett barnkalas från helvetet".
Andra finlandssvenskar är också på plats i Turin: Eurovisionsexperterna Eva Frantz och Johan Lindroos står i år igen för Svenska Yles svenska referat.
Lindström träffade nyligen ett gäng italienska schlagerfans som menade att musiktävlingen först under de senaste åren har börjat väcka intresse i landet.
– Det är inte alls samma schlageryra på gatorna som i många andra länder. Jag var på en bar under semifinalen där folk bara tittade på sina telefoner i stället för storbildsteven. Då bytte jag till en annan där fansen var.

Tiktok påverkar

Rysslands krig i Ukraina sätter också vissa spår i Turin.
– Man märker att folk vill ge Ukraina mycket sympati. Samtidigt har jag också stött på folk som lever fullt ut i schlagerbubblan och inte alls verkar tänka på kriget.
Lindström tror att Ukraina vinner i år.
Oleh Psiuks rosa hatt har blivit karakteristisk under årets Eurovision. Spelbolagen har länge tippat att Ukrainska Kalush Orchestra kommer vinna på lördag.
– Deras bidrag är naket och berörande. Låten skrevs innan kriget, men har börjat symbolisera alla mödrar i Ukraina. Det är väldigt gripande.
En trend han märkt under årets Eurovision är att sociala medier blivit mer avgörande för artisterna.
– Titta på bananvargarna i norska Subwoolfer till exempel. Hela bidraget är skapat för Tiktok. Det kommer bli ett fenomen och vara en slags Macarena-dans i sommar.

Ser ut som Jesus

Själv hoppas han att Storbritanniens bidrag Sam Ryder vinner med låten Space Man. Han har över 12 miljoner följare på Tiktok där han blivit känd genom att sjunga egna versioner av hitlåtar.
– Han har en otroligt bra röst! Han ser ut som Jesus med sitt långa hår, och har en väldig karisma.
Lindström låter mer än tvärsäker när han konstaterar att det endast är sex länder som har chans att vinna på lördag: Ukraina, Italien, Storbritannien, Sverige, Norge eller Spanien.
– Och Finland kommer på femtonde plats.
Läs också: Ingen överraskning om Ukraina vinner Eurovisionen.
ANDRA LÄSER