Pengar, sex och blod i tidernas medicinbluff

Hon beskrevs som ett underbarn, en kvinnlig Steve Jobs. Under flera år var Elizabeth Holmes och hennes medicinteknikbolag superstjärnor i Silicon Valley. Men tekniken fungerade aldrig. Och nu rullar bedrägerirättegången mot Holmes i gång.

Den bedrägerianklagade entreprenören Elizabeth Holmes, som grundade medicinteknikbolaget Theranos, fotograferad för några år sedan i San Francisco.
Tina Magnergård Bjers/TT
05.09.2021 19:59 UPPDATERAD 05.09.2021 20:02
Det handlar om blod, förförelse och stora pengar. Historien om Elizabeth Holmes har ingredienser som kunde vara hämtade ur en thriller.
Den en gång så hyllade visionären har varit på omslagen av tidningarna Forbes och Fortune och utsågs 2015 till en av världens mest inflytelserika personer av tidskriften Time.
Nu skapar Holmes rubriker igen, genom rättegången som ska avgöra om hon gjorde sig skyldig till bedrägeri när hon påstod att hennes bolag Theranos utvecklat en revolutionerande blodprovsteknik. Metoden kunde snabbt ställa flera diagnoser, bland dem cancer och diabetes, samt mäta hundratals värden från bara en droppe blod, enligt Holmes utfästelser. På kort tid drog hon in stora belopp i riskkapital till bolaget.
– Det svårast är att bevisa avsikt. Ljög hon avsiktligt för att lura folk? säger Thomas Joo, expert på näringslivsbrott vid juristfakulteten på University of California Davis, till nyhetskanalen CNN.

Anklagar ex-pojkvännen

Åtalet mot Holmes består av tolv punkter, varav tio rör bedrägeri och två försök till bedrägeri. Fälls hon riskerar hon upp till 20 års fängelse och böter på cirka 200 000 euro för att ha fört investerare, läkare och patienter bakom ljuset, noterar Forbes.
Åtalet rör även Theranos dåvarande operative chef Ramesh “Sunny” Balwani, som Holmes hade ett förhållande med. Separata rättegångar hålls dock mot de två, Balwanis börjar inte förrän i januari.
Båda har förklarat sig icke skyldiga.
Den tidigare entreprenören Elizabeth Holmes anländer till domstolen i San José i Kalifornien.
Rättsprocesserna har skjutits upp flera gånger på grund av coronapandemin och för att Holmes fött barn, men i veckan började den federala domstolen i San José i Kalifornien att utse jurymedlemmar. Inom kort väntas de inledande pläderingarna. Amerikanska medier är nu fulla av spekulationer om huruvida Elizabeth Holmes planerar att sköta sitt eget försvar – och i vilken grad hon tänker lägga skulden på den 19 år äldre, tidigare pojkvännen Balwani, som hon anklagat för psykologiska och sexuella övergrepp.

Lockade ministrar

Idén till Theranos föddes i Holmes studentrum på Stanford University i Kalifornien. Det var där den unga entreprenören, som ofta framhållit att hon är rädd för nålar, tänkte ut ett blodtestsystem som bara krävde ett enkelt stick i fingret.
– Jag är övertygad om att om vi varit utomjordlingar som brainstormade om tortyrexperiment så skulle idén att sticka en nål i någon och långsamt suga ut blod, när personen ser på, kvala in, har Holmes sagt till tidskriften The New Yorker.
2004, när hon var 19 år, hoppade hon av universitetet och grundade bolaget som snart blev vida omtalat.
Holmes framtoning påminde om Applegrundaren Steve Jobs, som var hennes förebild. Som vd var hon ofta klädd i svart polotröja och talade med djup röst när hon pitchade sina idéer. Hon lyckades övertyga många namnkunniga att sätta sig i Theranos styrelse. Bland dem fanns de före detta utrikesministrarna George Schultz och Henry Kissinger samt exsenatorn Sam Nunn och den blivande försvarsministern och generalen James Mattis.
Theranosgrundaren Elizabeth Holmes, fotograferad i San Francisco 2015.
Holmes fick in hundratals miljoner dollar i riskkapital och tog flera patent. Som mest var hennes bolag värderat till 9 miljarder dollar, enligt medier.

Avslöjande artiklar

Fallet började hösten 2015 med en serie artiklar i tidningen The Wall Street Journal. De avslöjade att Theranos teknik och de så kallade Edison-maskinerna inte gick att lita på, vilket fick både finansiärer och samarbetspartners att börja ställa frågor. Den grävande journalisten John Carreyrou, som skrev texterna, har även publicerat boken "Ont blod" om Holmes.
Flera följde efter. Ett stort antal artiklar, poddar och dokumentärer som beskriver Elizabeth Holmes som manipulativ har sett dagens ljus de senaste åren. Theranos likviderades 2018, samma år som åtal väcktes mot Holmes.

Elizabeth Holmes

Född: 1984 i Washington DC
Utbildning: Blev intresserad av dataprogrammering när hon gick på gymnasiet i Houston i Texas. Pluggade mandarin på fritiden. Började 2002 läsa till kemisk ingenjör vid Stanford University i Kalifornien.
Karriär: Hoppade av studierna 2003 för att starta det medicinteknikbolag som kom att bli Theranos (namnet är en kombination av de engelska orden therapy och diagnosis, behandling och diagnos). Holmes hävdade att hon satt på en teknik som snabbt kunde ställa flertalet diagnoser från en enda droppe blod. Företaget blev omtalat och drog in stora mängder riskkapital.
Fall: 2015 avslöjades att Theranos teknik inte höll och 2018 avvecklades bolaget. Samma år åtalades Holmes för bedrägeri.
Privatliv: Var i flera år tillsammans med Ramesh Balwani, som också arbetade med Theranos. Är nu gift med hotellarvingen William Evans och bor i San Francisco. I somras fick de sitt första barn, en son.
Källor: Boken "Ont blod" och amerikanska medier

ANDRA LÄSER