Allt fler loggar in med kroppen

Allt fler använder en kroppsdel för att logga in i sina tekniska prylar.Och trenden med att använda fingeravtryck eller ansiktsigenkänning väntas öka.

20.01.2018 14:35 UPPDATERAD 20.01.2018 14:36
Varannan person i svenska tidningen PC för allas årliga lösenordsundersökning använder en kroppsdel för att logga in i sina tekniska prylar. Av de 5 000 personer som svarade använder närmare hälften någon form av så kallad biometrisk inloggning - att låsa upp sin telefon, dator eller annan teknisk pryl med hjälp av till exempel sitt fingeravtryck eller ansikte.
Och även om siffran troligen är högre för tidningens läsare än för Sverige som helhet så är det en trend som kommer fortsätta att öka i takt med att fler telefon- och datortillverkare introducerar biometriska inloggningsalternativ, enligt tidningen.
Men de här inloggningsmetoderna behöver inte vara säkrare, anser Anders Wollner som är redaktör på teknikmagasinet.
– Det krävs ändå betydligt mer för att vi ska kunna känna oss helt säkra.
Den klassiska inloggningsmetoden med lösenord tappar mark i årets undersökning och hamnar först på andra plats med 20 procent av respondenternas svar som den metod man främst föredrar. Vinnaren, med en tredjedel av rösterna, går till inloggning med fingeravtryck, enligt undersökningen. Andra biometriska metoder, som att logga in med sitt ansikte, ögon eller röst är dock inte lika vanligt.
– De flesta användare verkar vilja ha det så enkelt som det bara går, och helst av allt slippa tänka på säkerheten alls, säger Wollner.

Lösenordsbytardagen

Lösenordsundersökningen görs i samband med Lösenordsbytardagen som infaller den 20:e januari varje år.
Syftet med dagen är att göra människor uppmärksamma om vikten att hålla sina lösenord säkra.
Varje dag hackas över 30 000 sajter där lösenord sprids och säljs vidare på nätet, enligt säkerhetsföretaget Sophos.
Källa: PC för alla

ANDRA LÄSER