När ung kärlek stiger snett

Threesome är en svensk serie om ett ungt par som kommer på kant med varandra efter en trekant. Serien som är som en ung version av Bergmans Scener ur ett äktenskap är intim och osminkad, och hanterar ämnet otrohet föredömligt osnaskig.

Matilda Källström och Simon Lööf är ett ungt svenskt par i London som en kväll har en trekant.
Krister Uggeldahl
22.07.2022 18:01 UPPDATERAD 23.07.2022 18:15

DRAMASERIE

Threesome

8 delar på Yle Arenan och Viaplay (serien recenseras i sin helhet).
Regi: Lisa Linnertorp. Manus: Martin Bengtsson, Elisabeth Marjanovic Cronvall, Lisa Linnertorp. I rollerna: Matilda Källström, Simon Lööf, Lucien Laviscount, Alma Jodorowsky. F16
London, kär och galen, tjugoplus. Det är några av koordinaterna i Lisa Linnertorps Threesome, ett kärleks- och svartsjukedrama som skär förvånansvärt djupt. Faktiskt går det att dra en parallell till Ingmar Bergmans Scener ur ett äktenskap, en bra mycket yngre version av denna.
Det handlar om Siri (Matilda Källström) och David (Simon Lööf), bosatta i London sedan en tid tillbaka. Hon pluggar juridik och han fungerar som telefonförsäljare. Däremellan lever de det glada livet, går på krog och har sex, massor av sex.
Sedan kan det hända att den trångbodda och fuktskadade hyreslägenheten inte är helt optimal men hej, det här är London, bara att gilla läget.
På tal om uteliv hamnar Siri och David snart på en fest hemma hos franska Camille (Alma Jodorowsky), en konststuderande och fri själ som de klickar med. Följaktligen bestämmer sig det svenska paret för att sova över, hellre det än nattåget.
Det ena leder till det andra och så följer en trekant som är så sensuellt iscensatt att även tittaren trillar dit. Det vill säga tills eftertankens kranka blekhet gör sig gällande och det blir uppenbart att något gått i kras mellan Siri och David.

Ärligt och genuint

Det blir spänt och irriterat i vardagen, inte ens sexet känns som förut. Men med det inte sagt att Threesome, skapad och regisserad av Lisa Linnertorp, skulle vara en billig moralitet.
Mycket av det här är hur seriöst som helst, ärligt och genuint, svidande och dramatiskt. Och ännu mera dramatiskt blir det när Siri efter en tenta söker tröst hos John (Lucien Laviscount), en professionell dansare som säger alla de rätta sakerna.
Matilda Källström och Alma Jodorowsky som trekantens kvinnliga deltagare.
Och se, plötsligt känns det här med otrohet och vänsterprassel inte längre som den stora vattendelaren, problemen ligger djupare än så. Där Siri tänker stort och satsar högt nöjer sig David med att glida runt i tillvaron, ta dagen som den kommer.
Ingen bra kombination och till saken hör att de blev ett par redan i gymnasiet och aldrig prövat på något annat. Ridå?

Sjuder av liv

Threesome består av åtta avsnitt, à cirka tjugo minuter. Trots det känns serien inte kort i rocken. Tonfallet är klockrent, dialogen likaså. Plus att Londonstadsdelarna Hackney och Dalston sjuder av liv.
Mycket naket blir det också, men utan att Linnertorp hänger ut de unga skådespelarna. Slutresultat är snarare intimt än snaskigt och därtill föredömligt osminkat.
Övertygar gör även Matilda Källström och Simon Lööf, två tämligen oskrivna kort, här fångade i gränslandskapet mellan det lätt valpiga och det fullvuxna.
Något om seriens kvaliteter säger väl det faktum att en andra säsong är på gång. Premiär blir det i början av år 2023.

ANDRA LÄSER