Det här vet vi inte om regeringens nya coronaåtgärder

Många frågor är fortfarande öppna efter regeringens beslut sent på fredagskvällen.

Omsorgsminister Krista Kiuru lovar två hemtester per vecka till Finlands skolelever, men ännu finns inte noggrannare anvisningar om hur det ska gå till.
08.01.2022 16:46 UPPDATERAD 08.01.2022 22:38
Regeringens coronaministergrupp avslutade sitt åtta timmar långa möte strax före klockan 23 på fredagskvällen.
I den mest centrala frågan, den om distansundervisningen, var beskedet tydligt: Regeringen rekommenderar inte distanskola på riksnivå.
Också beskedet att stänga restaurangerna redan klockan 18 i stället för 20 är entydigt och ligger i regeringens händer.
Läs mer: Det här beslöt regeringen: Skolelever får hemtest och restauranger ska stänga klockan 18
I andra frågor var budskapet otydligare.

Barnens hobbyer

Regeringen vill stänga lokaler för barnens hobbyverksamhet. Den har ändå inte beslutanderätt i frågan utan kan bara påverka regionförvaltningsverken genom styrbrev.
Hur regionförvaltningsverken agerar är oklart. Vissa av dem hade bara timmar före regeringens beslut bestämt att barnens hobbyverksamhet inte ska beröras av restriktionerna.
Läs mer: Idrottslokalerna är fortfarande öppna för barnens hobbyer – trots regeringens beslut

Hemtesten

Alla Finlands skolelever och studerande på andra stadiet ska erbjudas två hemtest per vecka. I vissa fall ska det handla om 3–5 test per vecka.
Regeringen har ännu inte kommit med anvisningar hur detta ska ske i praktiken, och med vilken tidtabell. Antalet elever i grundskolan och på andra stadiet är nästan 900 000, vilket betyder att behövs minst två miljoner hemtest per vecka.

Karantänerna

Regeringen vill ha "effektivare karantänspraxis" i skolorna. Karantänerna är ändå en fråga för kommunernas smittskydd som har beslutanderätten.
Samtidigt har många kommuner gått över till mindre smittspårning i skolorna för att flytta över vårdresurser till andra, mer akuta uppgifter.
Att bestämma om karantäner bara utifrån hemtesten är inte möjligt. För det krävs PCR-test, vilket i sin tur skulle belasta sjukvårdsdistriktens testkapacitet och samtidigt binda personal.

ANDRA LÄSER