Expolis vinner i New Yorks borgmästarval

Den före detta polisen Eric Adams blir med största sannolikhet New Yorks nästa borgmästare. Han har utropats till segrare i Demokraternas primärval av nyhetsbyrån AP och flera lokala medier.

Eric Adams blir Demokraternas kandidat i borgmästarvalet. Arkivbild.
Vinnaren i Demokraternas primärval är storfavorit i borgmästarvalet i november eftersom en överväldigande majoritet av New Yorkborna brukar rösta demokratiskt. Om Eric Adams vinner i november – då denne ställs mot Republikanernas Curtis Sliwa – blir han andre svarta borgmästaren i stadens historia efter David Dinkins som styrde New York på 1990-talet.
Rösträkningen, som inleddes den 29 juni, har varit turbulent. Ett stort antal testvalsedlar inkluderades i ett tidigt skede vilket inledningsvis gav ett felaktigt resultat. Med färre än 8 000 poströster kvar att räkna leder Eric Adams nu med en procentenhet över den mer vänsterorienterade demokraten och tidigare renhållningskommissionären Kathryn Garcia.

New York

Staden New York i delstaten New York är USA:s folkrikaste stad. 2019 hade den 8,3 miljoner invånare. I storstadsområdet New York bor 18,8 miljoner människor.
Staden består av fem boroughs, ungefär som kommuner eller stadsdelar. De är Bronx, Brooklyn, Manhattan, Queens och Staten Island.
Avgående borgmästare är demokraten Bill de Blasio som styrt staden sedan 2014. Hans mandatperiod löper ut vid årsskiftet och därför ska en ny borgmästare väljas den 2 november.
New Yorks symbol är ett äpple, men kända platser som skyskrapan Empire State Building och statyn Frihetsgudinnan associeras också med New York. Borgmästaren residens är den gula villan Gracie Mansion från 1799, som ligger vid 88th street och East End avenue.
Källa: US Census Bureau, 50states.com med flera

Många utmaningar

New York har drabbats hårt av coronaviruspandemin och nästa borgmästare står inför flera utmaningar, däribland en kraftig ökning av vapenvåldet, stor ojämlikhet och brist på bostäder för låginkomsttagare.
60-årige Eric Adams, som nu är ordförande i Brooklyns stadsdelsnämnd och tidigare suttit i delstatssenaten samt varit polis i 22 år, brukar beskrivas som en moderat demokrat. I sin valkampanj fokuserade han på att ta i tu med den ökande våldsbrottsligheten. Det blev ett vinnande budskap i ett val där New Yorks invånare pekade ut brottslighet och trygghet som den viktigaste valfrågan i en rad undersökningar.

Hårdare tag

Eric Adams motsatte sig dock strategin att minska polisens budget, som en del av Demokraternas vänsterfalang förespråkar. Den går ut på att omfördela resurser från brottsbekämpning till förebyggande insatser som skola och socialtjänst. Adams, som i sin valkampanj gärna talade om sin egen tuffa uppväxt i New York och erfarenheter av att utsättas för polisbrutalitet, vill se en blandning av stödprogram för fattiga och hårdare tag mot brottslighet.
ANDRA LÄSER