Gymnasister bjöd på fest på första parkett i Brändö

De gamlas dans i Brändö gymnasium i Helsingfors blev en storslagen uppvisning i stil och precision. Att det fanns talang på parketten gick det inte att ta miste på.

Samuel Jaari och Cassandra Lindholm var ett av de alla eleganta paren på dansgolvet.
Strax innan klockan 12 var det nervöst värre hos gymnasisterna i Brändö gymnasium. Många timmars svett och kanske lite tårar skulle omvandlas till ett oförglömligt programnummer. Rektor Mikael Nyholm hade ett vakande öga på sina elever, som inte hade sparat på krafterna när det gäller att visa upp och klass och stil. Henrik Kuhlefelt, Janina Kauko, Jean Mabinda Kinzumba och Marina Merjamaa är fyra av de studerande som man kunde hitta på dansparketten i gymnastiksalen.
– Det är många timmars slit för att lära sig danserna. Vi har övat intensivt sedan december. Jag dansar ju inte alls sådana här klassiska danser så det har krävts en hel del övning. Med gott humör kommer man långt, säger Henrik Kuhlefelt.
Henrik Kuhlefelt, Janina Kauko, Jean Mabinda Kinzumba och Marina Merjamaa var på gott humör strax innan de skulle ta de första stegen på parketten.
Janina Kauko medgav att hon nog var lite nervös inför uppträdandet där lågstadieskolans elever utgjorde publiken.
– Jag tycker att vi har blivit bättre och utvecklats. Den absolut svåraste dansen är Wengerka. Man blir ganska yr i huvudet av allt snurrande, säger Kauko om den polska dansen.
Ungdomarna hade många timmar övning bakom sig innan det var dags att bjuda upp till dans.
Marina Merjamaa ansåg att den spanska valsen är den svåraste dansen. Det är många gånger som man ska byta plats med sin danspartner.
– Men jag litar på att det kommer att gå bra. Det är bara att gå ut på golvet och njuta, säger Merjamaa.
Och njutbart blev det – både för publik och studerande. De klassiska danserna, som i årtionden funnits på de gamlas dans repertoar, gick som smort och det var inte många felsteg på golvet.
Christa Wikstedt och Oscar Weber hade rätta takter på parketten.
Slutet blev sedan lite mera uppsluppet med dans till tonerna av bland andra Jare & VilleGalle och Whitney Houston. Efter ytterligare två dansuppvisningar för släkt och vänner väntade sedan en middag för andra årets studerande, som nu är äldst i Brändö gymnasium.

ANDRA LÄSER