Rovanperä het på förarmarknaden

Spekulationerna kring rallylöftet Kalle Rovanperäs framtid har fått vind i seglen. Detta då den brittiska tidningen Motorsport News rubricerade att finländaren är på väg till Toyota.

Kalle Rovanperä har fått vänja sig vid att vara fokus för uppmärksamheten.
26.06.2019 16:48 UPPDATERAD 26.06.2019 16:49
"Rovanperä till Toyota – det är veckans huvudnyhet då tonårslöftet är klar för att köra Yaris år 2020".
Så löd Motorsport News Twitterinlägg där man publicerade en smakbit på morgondagens nummer av veckotidningen.
Rovanperäs kartläsare, Jonne Halttunen, reagerade på inläggen med att själv twittra "saker och ting börjar hetta till" följt av några skrattemojier och hashtaggen #SillySeason.
Tills någondera part har bekräftat flytten handlar det enbart om spekulationer, men Toyota skulle vara ett logiskt steg på Rovanperäs karriär. Stallet leds av finländaren Tommi Mäkinen som är v medveten om vad den unga föraren går för.
I en intervju till MTV dementerade dock Toyotas Mäkinen uppgifterna om att Rovanperäs skulle ha ett färdigt kontrakt med stallet.
– I detta skede handlar det ju självklart om enbart rykten. Kalle är en intressant person och kommer förmodligen vara offer för spekulationer i stor utsträckning. Vi kommer att se över hur vår förartrio utvecklas i höst, säger stallchefen till MTV.
För tillfället kör Rovanperä för Skoda och i fjol platsade han trea i WRC2-serien. Den pågående säsongen har han dominerat i den nästhögsta klassen och efter åtta deltävlingar leder finländaren serien med en marginal på 13 poäng till tvåan, norska Mads Østberg.
En flytt till fabriksstallet Toyota skulle förmodligen innebära att Rovanperä nästa säsong tävlar på högsta nivå – i WRC-serien. Toyota har tre i år förare, varav vilka Ott Tänak leder serien. Enligt Mäkinen har stallet och esten redan inlett förhandlingar om fortsatt samarbete.
De två övriga förarna, britten Kris Meeke och finländaren Jari-Matti Latvala, ligger sexa respektive tia i serien.
– Efter det argentinska rallyt har Jari-Matti kört fort, men haft en del mindre misstag och så har bilen haft problem, försvarar Mäkinen landsmannen Latvala som fått en del kritik under sistone.
VM-rallyt är för tillfället på sommarpaus och fortsätter med deltävlingen i Jyväskylä i början av augusti.

ANDRA LÄSER