HBL (23.11) skriver om Elvira Eilittäs erfarenheter av att vara tvingad att köpa ny mobil på grund av att studentrabatten enbart kan fås elektroniskt.
När det gäller teknologi i allmänhet, inte bara sättet den är implementerad på, är det ofta så att någonting som börjar som någonting frivilligt snart blir ett tvång. I början var bilen någonting frivilligt, men sakta men säkert ändras hela infrastrukturen så det blir omöjligt att inte antingen ha en bil eller använda kollektivtrafik. Samma sak med telefonerna. Men det förstås hur det hela är implementerat, om det finns flexibilitet i tvånget eller om det blir en mer dystopisk tvist är en annan sak.
Det har en reducerande effekt på biltrafiken om infrastrukturen för cyklisterna är god så att säga.
Mari Flink, avdelningschef på HRT, kan inte ha sagt hela sanningen när hon yttrar att syftet bakom beslutet är att förenkla den digitala processen för resenärerna.
Utöver trenden att folk själva väljer bort det analoga (och det trycks på uppifrån givetvis) är HRT:s beslut högst sannolikt en effekt av att HRT:s eget arbete blir lättare samt att man sparar på utgifterna och kan tjäna mer. Det är inget fel med att tjäna eller spara pengarna, men Flink kunde ju i alla fall ha talat i klarspråk. Hon borde bli politiker.
Angående att batteriet inte räcker i en telefon kan jag som fri teknologinörd samt Linuxentusiast sedan fyra år tillbaka säga att givetvis kan det vara fysiskt. Det vill säga att telefonens batteri är gammalt (och så kan vi ju sätta en känga mot tillverkarna som lyckats få konsumenterna grundlurade att det är komplicerat och dyrt att byta ett batteri). Men det är högst möjligt att telefonens batteri skulle klara sig mycket längre om man installerade ett Googlefritt Androidsystem (som till exempel LineageOS, /e/-foundation eller GraphineOS). Varför? De flesta mainstreamappar (och de proprietära operativsystemen) spionerar på användarna. De räknar stegen, de kopierar vad du skriver, de skannar bilder, de lyssnar, de filmar, skapar en profil av vad du surfar och söker efter och så vidare. Sedan ska alla dessa data skickas över nätet och allt detta tar energi. Därtill ska det ju lagras i en serverinfrastruktur som är på dygnet runt. Var är klimataktivisterna?
Man kan själv ladda ner TrackerControl från Google Play Store (det finns bättre alternativ, men Google blockar många av dem från sin appbutik, undras varför Google skulle ha intresse av att användarna inte kan se hur spårade de blir). Ha på den några dagar så ser du själv en gnutta av vad HRT:s app pysslar med.
Jag använder inte själv HRT:s app. Men efter att ha installerat den (inte på min personliga telefon givetvis) och haft appen öppen i två minuter ser jag följande tredjeparter rapporterade av TrackerControl: Huawei Mobile Services (HMS) Core, Adform, Crazy Egg, Google, Facebook, Mapbox och Functional Software Inc.
En del av vad som listas där är ju för att få lite analys över hur appen fungerar, eller en del funktioner, som kartor och så vidare. Men man måste vara mycket naiv om man inte förstår att sättet dagens teknologi är implementerad är otroligt problematiskt. Att spionera på konsumenten är helt ok kort sagt. Dessutom är det inte populärt att optimera apparna, folk köper hellre dyrare telefoner med kraftfullare prestanda. Folk vill ha nytt och visa att de har råd, i stället för robust teknologi.
Alternativ finns, de fungerar bra, men få använder dem. Eller är det en normal del av utvecklingen att man hela tiden måste köpa nytt? Är det jag som är galningen?
Som det är nu har Elvira Eilittä tre alternativ. På grund av hur galet teknologin är implementerad, samt hur borta politikerna och den gemene medborgaren är, kan hon tvinga sig själv att lära sig lite hur teknologin fungerar så hon kan navigera sig bort från de värsta bluffarna, hälla mer pengar i techjättarnas fickor eller bli aktivist.
Själv väljer jag det första alternativet trots att jag avskyr mycket när det gäller teknologi. Min telefon är köpt i andra hand för 90 euro. Ursprungligen höll batteriet lite mindre än en dag, men efter att jag installerade LineageOS (open source Android, tar bort mycket, men inte all Googlespionkod) samt började använda F-Droid-appar räcker batteriet i flera dagar. Men det hela är sorgligt förstås. Jag avundas mina föräldrars generation. När en bussbiljett var en bussbiljett.
Ricky Lindén,
support inom cybersecurity, Ingå
ANDRA LÄSER

Skolor
Helsingfors skolor satsar på regnbågsworkshop, men alla får inte delta – HBL besökte Norsen
22.03.2023 11:20

Helsingfors
Alla lik får inte plats när allt fler dör i Helsingfors – ny lösning kostar 10 miljoner
22.03.2023 10:03

Donald Trump
Analys: Trump spelade oss ett skickligt spratt och blev martyren han älskar vara
22.03.2023 07:20

Privatekonomi och konsumentfrågor
”Det är inte mystiskt att diskutera lönen” – så gör du för att förhandla till dig högre lön
22.03.2023 05:00
