Två nya fall av omikron – sammanlagt nio fall hittills i Finland

Hittills har sammanlagt nio fall av virusvarianten omikron konstaterats i Finland.

Två nya fall av coronavirusvarianten omikron har konstaterats i Finland, uppger Institutet för hälsa och välfärd på tisdagen.
Två nya fall av coronavirusvarianten omikron har konstaterats i Finland, uppger Institutet för hälsa och välfärd på tisdagen.
Fallen har påträffats i Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt och är inte knutna till tidigare smittkedjor. De smittade personerna har rest i Sydafrika och Nigeria.
Sammanlagt nio fall av omikron har hittills konstaterats i Finland. Förutom i Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt har fall påträffats i Egentliga Finland och i Norra Savolax.
De första fallen av virusvarianten observerades i november i Sydafrika, Botswana och Hongkong. Enligt Institutet för hälsa och välfärd har omikron nu påträffats i femtio länder runtom i världen.

I 21 europeiska länder

Institutet skriver att de flesta fallen är sammankopplade med resande, speciellt i länder i södra Afrika. Coronafallen ökar drastiskt i Sydafrika där 70 procent av smittfallen nu är relaterade till varianten omikron.
Konstaterade fall av omikron har också påträffats i åtminstone 21 europeiska länder. I Danmark, Spanien, Storbritannien och Belgien har man påträffat fall som inte har kopplingar till utlandsresor. Enligt Institutet för hälsa och välfärd betyder det att virusvarianten redan sprider sig något inom länderna.
Jari Jalava, ledande expert vid institutet, säger ändå att virusvarianten ännu inte nått någon omfattande spridning inom Europa.
"Situationen kan dock förändras snabbt", säger Jalava i ett pressmeddelande.
Det är fortfarande okänt om omikron orsakar allvarligare sjukdom än tidigare varianter av coronaviruset. Man vet inte heller hur bra skydd de nuvarande coronavaccinerna ger mot omikron.
ANDRA LÄSER